Americké ministerstvo schválilo predaj stíhačiek F-35 za 7,2 miliardy USD Rumunsku

Zmluva, ktorú ešte musí schváliť americký Kongres, sa vzťahuje na nákup 32 lietadiel F-35A a príslušného vybavenia, ktoré vyrába americký letecký a obranný gigant Lockheed Martin.

Stíhaèka F-35 Na archívnej snímke z 25. apríla 2018 stíhačky F-35 od amerického výrobcu zbraní Lockheed Martin s radarovou jednotkou. Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Americké ministerstvo zahraničných vecí v piatok oznámilo, že schválilo predaj desiatok stíhačiek F-35 v hodnote 7,2 miliardy dolárov (6,5 miliardy eur) svojmu spojencovi v NATO, Rumunsku.

„Tento navrhovaný predaj podporí ciele zahraničnej politiky a národnej bezpečnosti USA posilnením bezpečnosti spojenca NATO, ktorá je dôležitá pre politickú a ekonomickú stabilitu v Európe,“ uvádza sa vo vyhlásení amerického ministerstva zahraničných vecí.

Oznámenie kontraktu prichádza v čase, keď sa v špeciálnom stredisku v Rumunsku začal výcvik ukrajinských pilotov na F-16, stíhačkách americkej výroby, ktoré Washington schválil Kyjevu na odrazenie ruskej invázie.

Rumunsko má strategickú polohu pri vstupe na Ukrajinu a k Čiernemu moru a jeho cieľom je stať sa medzinárodným centrom pre výcvik F-16.        

V novembri 2023 otvorilo Rumunsko výcvikové stredisko pre F-16 na svojej leteckej základni Fetesti a zaviazalo sa, že tam bude cvičiť aj Ukrajincov.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken sa vo štvrtok stretol so svojou rumunskou kolegyňou Luminitou Odobescuovou a poďakoval Bukurešti za dodanie protiraketového obranného systému Patriot Ukrajine.

(tasr, afp)


Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) pobavil v uplynulých dňoch verejnosť fotografiou, ktorú zverejnil na sociálnej sieti. Záber vznikol v Rožňave a zachytáva nie celkom bežnú udalosť. Niekto zo štátnej inštitúcie ju vtipne okomentoval.

prečítať viac