Súd v Kongu odsúdil troch Američanov na trest smrti. Zúčastnili sa neúspešného prevratu

Traja občania USA sú medzi 37 obžalovanými, ktorých vojenský súd v piatok odsúdil na trest smrti za ich účasť na májovom neúspešnom prevrate v Konžskej demokratickej republike.

Congo_Coup_Attempt708608 Američan Marcel Malanga prichádza na súdny verdikt v Kinshase v Kongu v piatok 13. septembra 2024, obvinený z účasti na pokuse o štátny prevrat v máji 2024. Foto: TASR(AP

Ozbrojenci 19. mája nakrátko obsadili prezidentský úrad v Kinshase, hlavnom meste Konga. Ich vodcu, konžského politika Christiana Malangu žijúceho v USA, však zabili bezpečnostné sily.

Na neúspešnom prevrate mal podľa úradov účasť aj politikov syn Marcel Malanga, ktorý bol medzi súdenými Američanmi spolu s jeho priateľom Tylerom Thompsonom, s ktorým hrával futbal na americkej strednej škole v Utahu. Obaja sú vo veku 20 rokov.

Tretí súdený Američan Benjamin Zalman-Polun bol obchodným partnerom Christiana Malangu.

Všetci traja boli uznaní za vinných zo zločinného sprisahania, terorizmu a ďalších obvinení a v rozsudku, ktorý sa čítal v priamom televíznom prenose, boli odsúdení na trest smrti. Informovala o tom agentúra Reuters.

Američania patria medzi približne 50 ľudí vrátane občanov USA, Británie, Kanady, Belgicka a Konga, ktorí stoja pred súdom po neúspešnom prevrate. Celkovo bolo 37 obžalovaných odsúdených na trest smrti.
Rozsudok sa čítal pod stanom na dvore vojenskej väznice Ndolo na predmestí Kinshasy.

(dak)


Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) pobavil v uplynulých dňoch verejnosť fotografiou, ktorú zverejnil na sociálnej sieti. Záber vznikol v Rožňave a zachytáva nie celkom bežnú udalosť. Niekto zo štátnej inštitúcie ju vtipne okomentoval.

prečítať viac