Reuters: Konflikty vo vnútri ruskej opozície sa stupňujú

V rámci exilovej ruskej opozície v Európe pretrvávajú spory. Agentúra Reuters uvádza, že namiesto spoločného postupu proti režimu Vladimira Putina medzi sebou predstavitelia ruskej opozície vedú konflikty.

4-f4db89d9a48ba7082f881ede0b752fc110ef457f Na archívnej snímke z 16. júna 2004 je majiteľ Jukosu Michail Chodorkovskij pred moskovským mestským súdom Foto: TASR/AP

Obe opozičné hnutia, jedno vedené spojencami zosnulého opozičného lídra Alexeja Navaľného a druhé na čele s kritikom Kremľa Michailom Chodorkovským, sa už v minulosti dostali do viacerých verejných sporov. Ich najnovší konflikt je však najvypuklejší, usudzuje Reuters.

Navaľného skupina tento týždeň verejne obvinila Leonida Nevzlina, podnikateľa pôsobiaceho v Izraeli, ktorý je spojencom Chodorkovského, že nariadil útoky na Navaľného blízkych spolupracovníkov Leonida Volkova a Ivana Ždanova.

Útok sa udial v marci, keď Volkova pred jeho domom v litovskom Vilniuse napadol útočník s kladivom, pričom mu zlomil ruku a vážne poranil nohu. Navaľného spolupracovníci vo štvrtok zverejnili video, v ktorom tvrdia, že útok na Volkova si neobjednal Kremeľ, ale Nevzlin.

Nevzlin aj Chodorkovskij tieto obvinenia odmietli. Obaja ich označili za podobné tým, ktoré pochádzajú z dielne ruských tajných služieb a štátnych médií.

„Nech tieto ‚materiály‘ najskôr vyhodnotí nezávislé vyšetrovanie, a ak to vyšetrovanie uzná za potrebné, potom súd v demokratickej krajine,“ uviedol Chodorkovskij na margo obvinení.

Reuters uvádza, že tieto rozpory ohrozujú už aj tak zložité snahy o vytvorenie jednotného frontu proti Kremľu, riskujú poškodenie dôveryhodnosti opozície v očiach jej priaznivcov a Západu a stavajú proti sebe dve najvýznamnejšie opozičné zoskupenia, čo môže viesť k dlhotrvajúcemu konfliktu.

(tasr)


Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) pobavil v uplynulých dňoch verejnosť fotografiou, ktorú zverejnil na sociálnej sieti. Záber vznikol v Rožňave a zachytáva nie celkom bežnú udalosť. Niekto zo štátnej inštitúcie ju vtipne okomentoval.

prečítať viac