Bauer: Je nutné navýšiť kapacity v obrannom priemysle, vojny vyhráva ekonomika

Predseda Vojenského výboru NATO Rob Bauer tvrdí, že hoci armáda vyhráva boje, ekonomika vyhráva vojny.

21062023_zmeko_bauer_10967881 Na snímke predseda vojenského výboru NATO admirál Rob Bauer počas tlačovej konferencie v rámci rokovania náčelníkov generálnych štábov vo formáte V4 + Ukrajina v Bratislave 21. júna 2023. Foto: Dano Veselský/TASR

NATO má podľa neho dve úlohy, ktoré teraz musí súčasne plniť. Okrem pokračujúcej podpory Ukrajiny je to posilnenie svojej vlastnej schopnosti odstrašenia a obrany. Uviedol to v sobotu na výjazdovom zasadnutí v Prahe, informuje spravodajkyňa TASR.

„Aby sme uspeli, potrebujeme výrazne posilniť kapacitu obranného priemyslu – lebo hoci to môže byť armáda, ktorá vyhráva boje, je to ekonomika, ktorá vyhráva vojny,“ povedal Bauer. Poukázal na to, že je nutné odstrániť byrokratické prekážky a potrebná je aj spolupráca vlády a súkromného sektora.

Ako príklad takejto úspešnej spolupráce uviedol pandémiu choroby COVID-19, keď vlády a súkromný sektor dokázali dosiahnuť masívnu produkciu vakcín.

Rovnako urgentné je teraz podľa Bauera venovať sa obrannému priemyslu. Bezpečnosť je podľa jeho slov často vnímaná ako samozrejmosť. „Je ako kyslík – zabudnete, že je, až kým nie je,“ dodal šéf Vojenského výboru NATO.

Podľa náčelníka Generálneho štábu českej armády Karla Řehku, ktorý stretnutie hostí, je pre Alianciu jednou z hlavných výziev pokračujúca ruská agresia na Ukrajine. Zdôraznil, že je to boj aj za princípy demokracie, suverenity a územnej integrity.

„Musíme Ukrajine poskytnúť všetku nevyhnutnú asistenciu. Podporou Ukrajiny posilňujeme aj našu jednotu,“ povedal Řehka. Podotkol, že Rusko nie je aktívne len v konvenčnej vojne, ale oveľa viac využíva aj hybridnú taktiku, kybernetické útoky a dezinformačné kampane.

„Všetky tieto akcie sú mierené na to, aby zasievali strach a podkopávali jednotu v našej spoločnosti,“ uviedol šéf českej armády. Preto je podľa neho potrebné prepojiť konvenčné vojenské schopnosti s kybernetickou obranou a civilno-vojenskou spoluprácou.

Výjazdové zasadnutie Vojenského výboru NATO sa v Česku koná prvýkrát. Hlavným cieľom stretnutia, na ktorom sa v Prahe zišlo približne 350 hostí, je diskutovať o aktuálnej bezpečnostnej situácii, obranných plánoch NATO či zavádzaní výsledkov júlového summitu vo Washingtone do praxe.

(tasr)


Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) pobavil v uplynulých dňoch verejnosť fotografiou, ktorú zverejnil na sociálnej sieti. Záber vznikol v Rožňave a zachytáva nie celkom bežnú udalosť. Niekto zo štátnej inštitúcie ju vtipne okomentoval.

prečítať viac