Vodné dielo Gabčíkovo má aktuálne v prevádzke šesť turbín

Generálny riaditeľ Vodohospodárskej výstavby Peter Molda o tom informoval na webe podniku. "Aktuálne máme v prevádzke šesť turbín v Gabčíkove a štyri v Čunove, pričom dosahujeme výkon porovnateľný so štandardným atómovým reaktorom," priblížil.

Letecké zábery na Vodné dielo Gabèíkovo Hydrocentrála a plavebné komory Vodného diela Gabčíkovo. Ilustračný obrázok: TASR/Martina Baumann

Priebeh prietokov sa podľa jeho slov riadi dočasným manipulačným poriadkom. „Robíme všetko pre to, aby vzdutie Dunaja pri sútoku s riekou Moravou v Devíne trvalo čo najkratšie,“ doplnil.        

V prevádzke bolo v Gabčíkove pôvodne sedem z ôsmich turbín. Podpredseda vlády a minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) však na sobotnej rannej tlačovej konferencii informoval, že jedna z turbín vykazuje vibrácie a preto nie je vylúčené jej automatické vypnutie.

(tasr)


Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) pobavil v uplynulých dňoch verejnosť fotografiou, ktorú zverejnil na sociálnej sieti. Záber vznikol v Rožňave a zachytáva nie celkom bežnú udalosť. Niekto zo štátnej inštitúcie ju vtipne okomentoval.

prečítať viac