Politico: Kulebu vyhnal Zelenského kolektív podobne, ako Zálužného

Za odchodom šéfa ukrajinskej diplomacie Dmytra Kulebu stoja Zelenského najbližší poradcovia, tvrdí portál Politico, podľa ktorého sa západní predstavitelia neozývajú z obavy, že by poskytli Rusku propagandistickú potravu.

China Ukraine Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba na návšteve v Číne. Foto: AP/TASR

Ukrajinský parlament vo štvrtok schválil demisiu šéfa ukrajinskej diplomacie Dmytra Kulebu. Na jeho miesto vymenoval nového ministra zahraničných vecí, ktorým sa stal Andrij Sybiha, ktorý predtým pôsobil ako Kulebov prvý námestník.

K výmene na poste došlo v rámci reorganizácie vlády nariadenej prezidentom Volodymyrom Zelenským, podľa ktorého krajina potrebuje „novú energiu“ v kľúčových okamihoch vojny proti Rusku. Podľa amerického spravodajského portálu Politico však ide o „ďalší príklad toho, ako Zelenského kolektív vyháňa odídencov, ktorí sú pripravení spochybňovať a vyzývať.“

„Je to v súlade s predchádzajúcim odvolaním veliteľa ozbrojených síl generála Valerija Zalužného, ktorý sa dostal do konfliktu so Zelenským v otázke vojnovej stratégie a potreby mobilizovať do boja oveľa viac ľudí,“ píše portál, ktorý ďalej tvrdí, že Kulebov odchod vyvolal určité znepokojenie.

„Nie že by sa niekto z nich verejne vyjadril k takýmto obavám zo strachu, že poskytne Rusku propagandistickú potravu, hoci viacerí západní lídri na sociálnych sieťach nápadne rýchlo vyjadrili svoj obdiv ku Kulebovi“, píše Politico, ktoré menuje bývalú estónsku premiérku a súčasnú kandidátku na post šéfa zahraničnej politiky EÚ Kaju Kallasovú.

„Mali ste jednu z najťažších úloh na svete, ďakujem vám za vaše mimoriadne profesionálne a osobné nasadenie,“ napísala Kallasová na X krátko po správe o odvolaní Kulebu a pridalo sa ku nej aj české ministerstvo zahraničných vecí.

„Oceňujeme neúnavné úsilie Dmytra Kulebu pri posilňovaní medzinárodných vzťahov Ukrajiny, najmä pri získavaní podpory spojencov vrátane EÚ a NATO. Tešíme sa na pokračovanie spolupráce s novým vedením ukrajinského ministerstva zahraničných vecí,“ uviedlo ministerstvo.

(dak)


Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) pobavil v uplynulých dňoch verejnosť fotografiou, ktorú zverejnil na sociálnej sieti. Záber vznikol v Rožňave a zachytáva nie celkom bežnú udalosť. Niekto zo štátnej inštitúcie ju vtipne okomentoval.

prečítať viac