Prezident Komorského zväzu utrpel zranenie pri útoku nožom

Na pohrebe náboženského vodcu bol v piatok prezident afrického ostrovného štátu Komorský zväz Azali Assoumani ľahko zranený pri útoku nožom. Bezpečnostné zložky útočníka zadržali a vzali do väzby.

Podrobnosti o jeho identite, motíve a okolnostiach útoku nateraz nie sú známe. Viaceré správy miestnych naznačujú, že ide o mladého vojenského dôstojníka, doplnila britská stanica BBC.

Podľa ministra Aboubacara Saida Anliho bol pri útoku zranený aj jeden civilista, ktorý sa snažil ochrániť prezidenta pred útočníkom.

Assoumani bol znovuzvolený za prezidenta Komôr v januári vo voľbách, ktoré opozičné strany odsúdili ako podvodné. V nepokojoch, ktoré po voľbách vypukli, prišla o život najmenej jedna osoba.

Assoumani (65) je bývalým vojenským veliteľom. K moci v krajine sa prvýkrát dostal v roku 1999 počas vojenského prevratu. Komorský zväz, ktorý sa rozprestiera na súostroví pri východnom pobreží Afriky, zažil od získania nezávislosti od Francúzska v roku 1975 viac ako tucet prevratov alebo pokusov o prevraty.

(tasr)


Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) pobavil v uplynulých dňoch verejnosť fotografiou, ktorú zverejnil na sociálnej sieti. Záber vznikol v Rožňave a zachytáva nie celkom bežnú udalosť. Niekto zo štátnej inštitúcie ju vtipne okomentoval.

prečítať viac