Rusko a Ukrajina si vymenili po 103 vojnových zajatcov

Ruské ministerstvo obrany v sobotu oznámilo už druhú výmenu zajatcov s Ukrajinou v priebehu dvoch dní.

Snímka obrazovky 2024-08-21 o 7.27.31 Ruskí vojaci, ktorých údajne zajali ukrajinské sily v ruskej Kurskej oblasti. Foto: TASR/AP

Rusko v rámci tejto výmeny Ukrajine vydalo 103 vojnových zajatcov a rovnaký počet ich od Ukrajiny údajne získalo. Ukrajina zatiaľ túto výmenu zajatcov neoznámila, uviedla stanica Rádio Sloboda (RFE/RL) a agentúra Reuters.

RFE/RL doplnila, že Rusku boli údajne vydaní vojaci zajatí počas ofenzívy, ktorú ukrajinské jednotky spustili začiatkom augusta v Kurskej oblasti na západe Ruska.

Prepustení ruskí vojaci sú teraz v Bielorusku a dostávajú lekársku a psychologickú pomoc a môžu kontaktovať svojich príbuzných. Všetci prepustení zajatci by čoskoro mali byť odvezení do Ruska.

Ruské ministerstvo obrany spresnilo, že k návratu ruského vojenského personálu z ukrajinského zajatia prispeli Spojené arabské emiráty.

V piatok si Ukrajina a Rusko vymenili po 49 vojnových zajatcov. Medzi tými, ktorí sa vrátili na Ukrajinu, boli aj obrancovia oceliarní Azovstaľ v momentálne Ruskom okupovanom ukrajinskom prístavnom meste Mariupol, ako i rodáčka z okupovaného a anektovaného Krymu Lenija Umerovová, ktorú zadržali v roku 2022 pri prekračovaní rusko-gruzínskych hraníc. Dievčina cestovala na Krym za chorým otcom.

Umerovová bola najprv v Rusku odsúdená v správnom konaní, v máji 2023 bola obvinená zo špionáže a odvtedy bola vo vyšetrovacej väzbe.

Ukrajinský ľudskoprávny ombudsman Dmytro Lubinec v poznamenal, že piatková výmena bola v poradí 56. medzi Ukrajinou a Ruskom. V rámci týchto výmen sa na Ukrajinu vrátilo viac ako 3 500
ľudí.

(tasr)


Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) pobavil v uplynulých dňoch verejnosť fotografiou, ktorú zverejnil na sociálnej sieti. Záber vznikol v Rožňave a zachytáva nie celkom bežnú udalosť. Niekto zo štátnej inštitúcie ju vtipne okomentoval.

prečítať viac