Stoltenberg: Ukončenie vojny na Ukrajine sa dosiahne len za rokovacím stolom

Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie (NATO) Jens Stoltenberg v sobotu vyhlásil, že ukončenie vojny na Ukrajine sa dosiahne len za rokovacím stolom. Uviedol to v rozhovore pre nemecký týždenník FAS.

Jens Stoltenberg Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg počas tlačovej konferencie pred zasadnutím Severoatlantickej rady (NAC) na úrovni ministrov obrany v Bruseli 14. júna 2023. Foto: TASR/AP

„Na ukončenie tejto vojny bude musieť v určitej fáze opäť dôjsť k dialógu s Ruskom. Musí však byť založený na silnej pozícii Ukrajiny,“ povedal generálny tajomník aliancie v rozhovore, v ktorom tiež poukázal na neochotu NATO poskytnúť zbrane, o ktoré Kyjev žiadal pred ruskou inváziou, pretože členské štáty sa obávali eskalácie napätia s Ruskom.

„Teraz poskytujeme vojenské prostriedky na vedenie vojny – vtedy sme mohli poskytnúť vojenské prostriedky, aby sme vojne zabránili,“ uviedol Stoltenberg.

Šéf NATO odmietol potvrdiť, že po odchode z vedenia aliancie prevezme od nemeckého diplomata Christopha Heusgena funkciu predsedu Mníchovskej bezpečnostnej konferencie. Pre FAS uviedol, že zvažuje „viacero možností“ a bude sa zdržiavať v Osle. Uvažuje taktiež nad spísaním pamätí.

Stoltenbergovi, bývalému nórskemu premiérovi, v októbri uplynie funkčné obdobie na pozícii generálneho tajomníka NATO. Túto pozíciu zastával od roku 2014. V júni členské štáty za nového šéfa NATO zvolili bývalého holandského premiéra Marka Rutteho. Stoltenberg bol druhým najdlhšie slúžiacim generálnym tajomníkom NATO po Holanďanovi Josephovi Lunsovi, ktorý alianciu viedol medzi rokmi 1971 – 1984.

(tasr)


Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) pobavil v uplynulých dňoch verejnosť fotografiou, ktorú zverejnil na sociálnej sieti. Záber vznikol v Rožňave a zachytáva nie celkom bežnú udalosť. Niekto zo štátnej inštitúcie ju vtipne okomentoval.

prečítať viac