Od októbra sa na Slovensku začne očkovať adaptovanou vakcínou proti COVID-19

Od 1. októbra sa na Slovensku začne očkovať adaptovanou vakcínou proti ochoreniu COVID-19. Ide o vakcínu Comirnaty JN.1, ktorá poskytuje zvýšenú ochranu proti aktuálne najviac rozšírenému variantu ochorenia.

Zaoèkovanie vakcínou Biontech-Pfizer proti ochoreniu COVID-19 v Nemecku Ilustračný obrázok. Foto: TASR/AP

„Ministerstvo zdravotníctva počas nasledujúcich týždňov zabezpečí formou distribučnej spoločnosti do očkovacích centier adaptované vakcíny Comirnaty JN.1 proti ochoreniu COVID-19 od spoločnosti Pfizer/BioNTech. Vakcína Comirnaty JN.1 je určená na očkovanie pre všetky vekové kategórie,“ ozrejmil rezort zdravotníctva.

Vakcínu možno podľa jeho slov podať ako prvú dávku, ale zároveň aj po troch mesiacoch od podania poslednej dávky vakcíny proti COVID-19. Prihlásiť sa na očkovanie je možné cez webovú stránku npz.sk. Naďalej je možné aj očkovanie bez registrácie. „Zoznam miest očkovania, ktoré očkujú touto vakcínou bude zverejnený a priebežne aktualizovaný na webe ministerstva,“ priblížilo ministerstvo.

Pripomína, že ochorenie COVID-19 stále môže spôsobiť dlhotrvajúce následky na zdraví. „Najlepším spôsobom prevencie pred týmto rizikom je očkovanie. Štát zabezpečil bezplatné očkovanie pre všetkých občanov na území SR. Je už len na zodpovednosti každého občana chrániť svoje vlastné zdravie,“ uviedlo.

Odborníci tiež odporúčajú dodržiavať základné hygienické opatrenia, ako sú pravidelné a intenzívne vetranie, domáce testovanie pri príznakoch ochorenia alebo po návšteve hromadného podujatia či dôkladné umývanie rúk. Odporúčané je taktiež používanie respirátora na hromadných podujatiach alebo pri cestovaní verejnou dopravou a podobne.

(tasr)