Ak sa niekto vláme do môjho domu, zastrelím ho, povedala Harrisová

Viceprezidentka Spojených štátov a kandidátka v nadchádzajúcich prezidentských voľbách to so smiechom vyhlásila v živom vysielaní s moderátorkou Oprah Winfreyovou.

Snímka obrazovky 2024-08-05 o 12.17.09 Kamala Harrisová. Foto: TASR/AP

„Asi som to nemala hovoriť, ale môj štáb sa tým bude zaoberať neskôr,“ dodala. Harrisová, ktorá počas nedávnej prezidentskej debaty zdôraznila, že je držiteľkou zbraní, zopakovala, že podporuje zákaz útočných zbraní, informuje BBC.

Zbrane tohto typu sú podľa nej „doslova navrhnuté ako vojnový nástroj“ a „nemajú miesto v občianskej spoločnosti“. Na otázku moderátorky či potvrdzuje, že zbraň vlastní, odpovedala kladne a zdôraznila, že bola zástankyňou druhého dodatku USA, ktorý chráni právo na vlastníctvo zbraní. Postavila sa však za zákaz vzťahujúci sa na útočné zbrane v súvislosti so streľbami na amerických školách.

To, že Harrisová vlastní zbraň sa dostalo do pozornosti opäť počas minulotýždňovej debaty s republikánskym kandidátom Donaldom Trumpom. Harrisová vtedy odmietla Trumpovo tvrdenie, že by pri svojom zvolení „skonfiškovala zbraň každého“, pričom poukázala na to, že ona aj jej kandidát na viceprezidenta Tim Walz – lovecký nadšenec – vlastnia zbrane.

(mas)