Prípadná konfrontácia Kyjeva a Minska by mala katastrofálne dôsledky, varuje Moskva

Rusko zdôraznilo, že by zakročilo na obranu svojho blízkeho spojenca, na území ktorého nasadilo taktické jadrové zbrane, v prípade, ak by Kyjev konfrontoval Bielorusko.     

Russia Moldova Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová. Foto: TASR/AP

Hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí Mária Zacharovová povedala novinárom, že Moskva má obavy z čoraz „provokatívnejších“ aktivít na hraniciach s Bieloruskom a nevylúčila, že by mohlo dôjsť k pokusom o eskaláciu v regióne.        

Niekoľko dní po prekvapivom vpáde Ukrajiny do ruskej Kurskej oblasti 6. augusta bieloruský prezident Alexandr Lukašenko – lojálny spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina – bez toho, aby poskytol dôkazy, naznačil, že Kyjev môže zvažovať útok na Bielorusko.        

Minsk, ktorý obvinil ukrajinské drony z narúšania jeho vzdušného priestoru, neskôr oznámil, že na svoju hranicu s Ukrajinou vysiela ďalšie jednotky. Kyjev informoval, že v pohraničnej oblasti žiadne väčšie zmeny nezaznamenal.        

„Berieme na vedomie prijaté informácie o zintenzívnení aktivít ukrajinských síl v pohraničnej oblasti,“ povedala Zacharovová. „Tieto skutočnosti vnímame a uvedomujeme si neustále pokusy ukrajinskej strany o používanie dronov a vysielanie teroristov do republiky,“ dodala.        

Ukrajinské ministerstvo zahraničia v auguste uviedlo, že krajina „nikdy nepodnikla a nikdy nepodnikne akékoľvek nepriateľské kroky voči bieloruskému ľudu“.        

S odkazom na vpád Ukrajiny do Kurskej oblasti Zacharovová vyhlásila, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ukázal, že je schopný „bezohľadných krokov“ a obvinila ho z koordinácie činnosti s Washingtonom pred novembrovými americkými prezidentskými voľbami.        

„Podľa tejto logiky teda nevylučujeme možnosť, že tieto deštruktívne sily by mohli vyvolať pohyb a eskaláciu situácie v regióne,“ povedala hovorkyňa.        

Zacharovová tiež uviedla, že Rusko a Bielorusko sú súčasťou „zväzového štátu“ a kooperujú na obrane spoločných hraníc, a zdôraznila, že v Bielorusku je nasadené spoločné regionálne vojenské zoskupenie spolu s ruskými taktickými zbraňami.        

„Praktická realizácia ľubovoľných scenárov, ktoré sú agresívne voči Minsku, prinesie katastrofálne dôsledky nielen pre Ukrajinu, ale aj pre jej podporovateľov,“ dodala hovorkyňa.

(tasr)


Dlhé čakanie sa skončilo. Investori čakali viac ako štyri roky, šesť mesiacov a tri dni, kým americký Federálny rezervný systém začne znižovať úrokové sadzby.
Prejsť na článok