Scholz: Pokiaľ budem kancelárom, nebudeme dodávať rakety Taurus na Ukrajinu

Nemecký kancelár Olaf Scholz stanovisko zaujal napriek tomu, že Veľká Británia, Francúzsko a USA už podobné zbrane Kyjevu poskytli. Scholz zdôraznil, že nechce, aby tieto rakety mohli dosiahnuť Moskvu.

Olaf Scholz. Foto: TASR/AP Olaf Scholz. Foto: TASR/AP

„Hoci ma k tomu mnohí tlačia, neposkytnem (Ukrajine) žiadne rakety Taurus, ktoré by mohli doletieť do Moskvy,“ zdôraznil Scholz 200 účastníkom stretnutia, ktoré sa konalo v Brandenburgu deň pred nedeľnými krajinskými voľbami, informuje nemecký televízny kanál n-tv.

Kancelár zároveň vyzval na hľadanie riešení, ktoré by viedli k mieru na Ukrajine, hoci odmietol návrhy politických strán ako AfD a Aliancia Sahry Wagenknechtovej, ktoré volajú po mierových rokovaniach ako alternatíve k podpore Ukrajiny.

Ukrajina oficiálne požiadala Berlín o dodanie rakiet dlhého doletu Taurus už v máji minulého roka. Tieto rakety majú dolet až okolo 500 kilometrov a sú schopné zničiť silne pancierované ciele, ako sú armádne bunkre alebo sklady. Nemecká armáda má k dispozícii približne 600 týchto rakiet, niektoré z nich by však museli byť pred nasadením opravené.

(mm)


Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.
Prejsť na článok
Ako sa konsolidačný balík dotkne slovenskej ekonomiky. Už teraz je jasné, že negatívne ovplyvní peňaženky všetkých občanov.
Prejsť na článok
Košicami sa v roku 2018 rozšírila správa, že na KVP postavia špičkové futbalové ihrisko s umelou trávou. Domáci boli nadšení, verili, že sa na ňom vyžijú neobmedzene. Komentáre na sociálnej sieti o tom, ako je…
Prejsť na článok