Nemecká vládna SPD navrhuje príspevok 6-tisíc eur na kúpu nového elektromobilu

Parlamentná skupina Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) navrhuje, aby štát vyplatil bonus 6-tisíc eur každému, kto sa rozhodne vymeniť svoje vozidlo so spaľovacím motorom za nový elektromobil.

Nabíjanie elektromobilu, ilustračná snímka. Foto: TASR/AP Nabíjanie elektromobilu, ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

„Sme presvedčení, že elektrické autá sú budúcnosťou,“ napísali poslanci vládnej strany pred stretnutím zástupcov vlády a automobilového priemyslu, ktoré sa uskutoční v pondelok (23. 9.) v Berlíne. V prípade výmeny vozidla so spaľovacím motorom za ojazdený elektromobil by sa mal podľa návrhu vyplácať bonus vo výške 3000 eur.

„Automobilový samit musí vyslať jasný signál, že firmy a politici spolupracujú na prekonaní súčasných problémov,“ uviedol pre časopis Stern hospodársky expert SPD Sebastian Roloff. Medzi ďalšími návrhmi sa v dokumente najsilnejšej vládnej strany uvádza štátny príspevok na lízing elektromobilov pre ľudí s nízkymi príjmami alebo dotácie na súkromné nabíjacie stanice.

Nemecký minister hospodárstva Robert Habeck v piatok (20. 9.) oznámil, že pre krízu v odvetví zvoláva na pondelok automobilový samit. Na stretnutí sa podľa neho zúčastnia zástupcovia Nemeckého zväzu automobilového priemyslu (VDA), odborového združenia IG Metall, ako aj najväčších výrobcov a dodávateľov automobilov.

(tasr, dpa)


Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.
Prejsť na článok
Ako sa konsolidačný balík dotkne slovenskej ekonomiky. Už teraz je jasné, že negatívne ovplyvní peňaženky všetkých občanov.
Prejsť na článok
Košicami sa v roku 2018 rozšírila správa, že na KVP postavia špičkové futbalové ihrisko s umelou trávou. Domáci boli nadšení, verili, že sa na ňom vyžijú neobmedzene. Komentáre na sociálnej sieti o tom, ako je…
Prejsť na článok