Stíhačky NATO zachytili nad Baltským morom šesť ruských lietadiel bez transpondérov

Lietadlá Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO) zachytili počas ostatných dvoch dní šesť ruských lietadiel letiacich nad Baltským morom bez transpondérov alebo letového plánu.

6. roèník Medzinárodných leteckých dní SIAF 2016 Stíhačka Su-27. Foto: Branislav Račko/TASR

Ako referuje web Kyiv Independent, v sobotu večer o tom informovalo lotyšské letectvo.

Transpondéry sú elektronické zariadenie, ktoré pomáha udržiavať bezpečnú letovú prevádzku v medzinárodnom vzdušnom priestore. Ruské lietadlá pravidelne vstupujú do vzdušného priestoru nad Pobaltím s vypnutými transpondérmi, čím sa pravdepodobne snažia testovať odozvu štátov NATO.

Ruské lietadlá identifikovali nad Baltským morom v piatok a sobotu, pričom ich sprevádzali stíhačky aliancie Eurofighter z misie NATO s názvom Baltic Air Policing, uviedlo lotyšské letectvo.

Podľa nemeckého letectva bola v sobotu popoludní identifikovaná skupina piatich prúdových lietadiel, ktorá pozostávala z jedného stroja Suchoj Su-35 a štyroch Suchoj Su-30MKI.

V auguste nemecké letectvo informovalo, že ruskí piloti, ktorí boli odhalení spomenutou misiou NATO, keď smerovali k lotyšskému vzdušnému priestoru, sa „správali nespolupracujúco, ale nie agresívne“. „Transpondéry mali vypnuté a piloti nereagovali na rádiové požiadavky,“ uviedol hovorca nemeckého letectva.

(sita)


Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.
Prejsť na článok
Ako sa konsolidačný balík dotkne slovenskej ekonomiky. Už teraz je jasné, že negatívne ovplyvní peňaženky všetkých občanov.
Prejsť na článok
Košicami sa v roku 2018 rozšírila správa, že na KVP postavia špičkové futbalové ihrisko s umelou trávou. Domáci boli nadšení, verili, že sa na ňom vyžijú neobmedzene. Komentáre na sociálnej sieti o tom, ako je…
Prejsť na článok