Scholzova SPD vedie tesne pred AfD. Sú známe prvé výsledky po voľbách v Brandenbursku

Sociálni demokrati (SPD) podľa prvých exit pollov získali 30,07 percenta hlasov, zatiaľ čo Alternatíva pre Nemecko (AfD) dosiahla 29,5 percenta

Germany Election Guvernér Brandenburska a nemeckej Sociálnodemokratickej strany, SPD, hlavný kandidát pre krajinské voľby Dietmar Woidke prichádza na volebné podujatie strany po prvých výjazdových polloch ohlásených v nemeckom Postupime v nedeľu 22. septembra 2024. Foto: AP Photo/Markus Schreiber / Profimedia.sk

Tento výsledok naznačuje napínavý a veľmi vyrovnaný súboj medzi oboma stranami. Voľby sú považované za dôležitý test dôvery pre vládu pred budúcoročnými federálnymi voľbami.

Predbežné výsledky tiež naznačujú zvýšenú volebnú účasť oproti posledným voľbám, s očakávanou účasťou okolo 73 percent, pričom v roku 2019 hlasovalo 61,3 percenta oprávnených voličov, informuje stanica DW.

V boji o tretie miesto sú podľa prognóz Kresťanskodemokratická únia (CDU) s 12,1 percentami a nová ľavicová Aliancia Sahry Wagenknechtovej (BSW) so ziskom 13,3 percenta. BSW očakáva vo voľbách dvojciferný výsledok ako dôkaz, že sa etablovala ako nová strana v Nemecku. Pre DPA to v Postupime povedala Amira Mohamed Aliová, predsedníčkou predstavenstva BSW. „To nám dáva šancu pred celonemeckými voľbami,“ uviedla.

Zeleným namiesto pôvodne očakávaných piatich percent teraz prieskumy pripisujú len 4,6 percenta. Ak Zelení nedosiahnu potrebnú hranicu päť percent, nebudú mať zaručené žiadne kreslá v krajinskom parlamente. V roku 2019 získali 10,8 percent hlasov, píše stanica DW.

Tento výsledok by mohol zjednodušiť koaličné rokovania, pretože v prípade neúspechu Zelených by kombinácia SPD a CDU mala väčšiu šancu získať väčšinu v parlamente.

Prieskumy tiež naznačujú, že ľavicová Die Linke sa do krajinského parlamentu nedostane a pohybuje sa medzi tromi a štyrmi percentami.

Svoj hlas mohlo odovzdať približne 2,1 milióna občanov Brandenburska

Sociálni demokrati, ako najväčšia strana vo vláde kancelára Olafa Scholza, dúfajú, že si udržia kontrolu nad svojou baštou v situácii, keď rastie podpora strán na okraji nemeckého straníckeho systému.

AfD nedávno uspela v parlamentných voľbách na východe Nemecka. Pred troma týždňami zvíťazila v spolkovej krajine Durínsko a v susednom Sasku zaznamenala len minimálnu stratu za kresťanskými demokratmi.

Ak by v Brandenbursku zvíťazila, zrejme by nemala s kým vládnuť, keďže ostatné strany s ňou odmietajú spolupracovať.

Víťazstvo AfD v Brandenbursku bude „jasným znamením nádeje“, povedal vedúci kandidát strany v tejto spolkovej krajine. Ak AfD získa ďalšiu podporu, „v Nemecku bude lepšie“, povedal Hans-Christoph Berndt, keď odovzdával svoj hlas vo volebnom obvode Golssen južne od Berlína.

„Sme silnejší ako v roku 2019,“ povedal Berndt. Dodal, že o budúcnosti Brandenburska sa nerozhodne v jedných voľbách, ale v priebehu nasledujúcich rokov. Podpora pre AfD stúpa, a to mu dodáva sebavedomie, uviedol Berndt.

Pred volebným štábom AfD sa zhromaždili demonštanti

Stovky demonštrantov sa zhromaždili pred podujatím AfD v meste Postdam, kde jej členovia plánovali sledovať nedeľné výsledky volieb vo východonemeckom Brandenbursku. 

Protestujúci niesli transparenty a bannery s heslami, ako napríklad „Potsdam bez nacistov“.

Policajti strážia protest proti AfD. Foto: TASR/AP

Brandenburská spravodajská služba zaradila krajinskú organizáciu AfD medzi podozrivé krajne pravicové extrémistické skupiny. Agentúra tiež považuje niekoľko popredných predstaviteľov AfD v Brandenbursku, vrátane hlavného kandidáta AfD Hansa-Christopha Berndta, za pravicových extrémistov.

(tasr, mm)


Kúpa bytu alebo domu je veľká vec. Nielen preto, že to väčšina z nás urobí len raz či dvakrát za život, ale hlavne pre skutočne vysokú investíciu. A to si predsa musíte dôkladne premyslieť. Obzvlášť,…
Prejsť na článok
Pre deravé potrubia sa na Slovensku stráca zhruba tretina pitnej vody. No nejde ani zďaleka o jediný problém. Kontrolóri si najnovšie posvietili na vodárenské spoločnosti a odhalili niekoľko znepokojivých dát. O stave vodohospodárskej infraštruktúry, ale…
Prejsť na článok