Vojenská eskalácia nie je v najlepšom záujme Izraela, tvrdí Biely dom

Vyhlásil to v nedeľu hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť John Kirby po tom, čo rastúce napätie a prestrelky medzi Izraelom a libanonským hnutím Hizballáh vyvolali obavy z vypuknutia vojny na libanonsko-izraelských hraniciach.

John Kirby. Foto: TASR/AP Hovorca Národnej bezpečnostnej rady John Kirby. Foto: TASR/AP

„Nemyslíme si, že eskalácia tohto vojenského konfliktu je v ich najlepšom záujme,“ uviedol Kirby pre americkú televíziu ABC. Dodal, že Washington toto povedal priamo aj izraelským predstaviteľom.

Situácia na izraelsko-libanonských hraniciach eskaluje a medzi Izraelom a Hizballáhom prichádza v posledných dňoch k rýchlo silnejúcim cezhraničným prestrelkám. Sever Izraela bol aj v noci na nedeľu vystavený intenzívnemu raketovému ostreľovaniu, v dôsledku ktorého sa museli mnohí ľudia ukryť v protileteckých krytoch.

„Napätia je teraz oveľa vyššie než bolo čo i len pred niekoľkými dňami,“ upozornil Kirby. Zároveň dodal, že Spojené štáty stále veria, že ešte existuje čas a priestor na diplomatické riešenie a Washington na ňom pracuje.

Ofenzíva z Libanonu prišla po piatkovom izraelskom nálete v Bejrúte, pri ktorom zahynulo najmenej 45 ľudí vrátane dvoch vysokopostavených členov libanonského hnutia Hizballáh, ako aj žien a detí. Členovia Hizballáhu boli tento týždeň taktiež cieľom sofistikovaného útoku, pri ktorom explodovali ich pejdžre, čo si vyžiadalo život najmenej 37 ľudí a zranenia utrpelo viac ako 3-tisíc osôb.

Druhý najvyššie postavený predstaviteľ Hizballáhu Naím Kásim pritom v nedeľu uviedol, že boj jeho hnutia s Izraelom vstupuje do novej fázy. „Vstúpili sme do novej fázy, konkrétne otvoreného zúčtovania,“ vyhlásil Kásim s tým, že Hizballáh je pripravený čeliť všetkým vojenským možnostiam.

Znepokojenie nad eskaláciou medzi Izraelom a Hizballáhom vyjadril v nedeľu aj šéf diplomacie EÚ Josep Borrell. „Európska únia je mimoriadne znepokojená eskaláciou v Libanone po piatkových útokoch v Bejrúte,“ uviedol Borrell. Zároveň vyzval na prímerie pozdĺž demarkačnej línie medzi Hizballáhom a Izraelom i v Pásme Gazy.

Palestínske militantné hnutie Hamas, ktoré vedie v Pásme Gazy vojnu s Izraelom, zase vyzdvihlo nočné útoky libanonských militantov na Izrael. „Hamas vzdáva hold bojovníkom odporu v Libanone za ich húževnatosť a odvahu stojac proti sionistickej vojnovej mašinérii a za ich odhodlanie pokračovať v boji na podporu Palestínčanov a ich odporu v Gaze a na Západnom brehu,“ uviedol Hamas vo vyhlásení.

(tasr, afp)


Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.
Prejsť na článok
Ako sa konsolidačný balík dotkne slovenskej ekonomiky. Už teraz je jasné, že negatívne ovplyvní peňaženky všetkých občanov.
Prejsť na článok
Košicami sa v roku 2018 rozšírila správa, že na KVP postavia špičkové futbalové ihrisko s umelou trávou. Domáci boli nadšení, verili, že sa na ňom vyžijú neobmedzene. Komentáre na sociálnej sieti o tom, ako je…
Prejsť na článok