Izraelčania sa vybrali loďou na výlet k pobrežiu Gazy, aby naživo sledovali jej bombardovanie

Turecká televízia TRT World v rámci nedávno zverejneného investigatívneho dokumentu odhalila, že členovia hnutia židovských osadníkov Nachala z lode sledovali devastáciu Pásma Gazy, zatiaľ čo hovorili o plánovanom zakladaní nových osád na jej území.

Snímka obrazovky 2024-09-23 o 13.20.43 Izraelskí osadníci sledujú bombardovanie Pásma Gazy z výletnej lode. Reprofoto: @MacaesBruno/X

„Zmyslom osadníckeho hnutia je dostať sa čo najbližšie ku Gaze, naplno ju pozorovať a pochopiť, že odteraz bude Gaza úplne židovská,“ vyhlásila počas plavby šéfka Nachaly Daniella Weissová.

Zábery zverejnené tureckou televíziou ukazujú, ako sa Izraelčania plavia v uvoľnenej atmosfére a v pozadí počuť zvuky bombardovania a vidieť záblesky vzdušných úderov.

Dokumentaristi tiež odhalili, že Weissová „tak často telefonovala s [izraelským premiérom, pozn.red.] Benjaminom Netanjahuom, že aj počas natáčania si musela urobiť prestávku a chvíľu sa s ním rozprávať“.

Netanjahu a jeho vláda sú podľa zistení tvorcov snímky zapojení aj do konania zakladateľov nelegálnych osád v okupovanom Predjordánsku, čoho dôkazom majú byť vrelé vzťahy kabinetu s Weissovou a ďalším lídrom osadníkov Natim Romom.

Organizácie ako Nachala, ktorú vedie Weissová, či Romova organizácia Land of Israel, sú klasifikované ministerstvom národnej bezpečnosti ako extrémistické. Prístup súčasného ministra Itamara Ben-Gvira však dovoľuje radikálnym osadníkom napríklad plánovanie rozdelenia Pásma Gazy.

(sab)


Dlhé čakanie sa skončilo. Investori čakali viac ako štyri roky, šesť mesiacov a tri dni, kým americký Federálny rezervný systém začne znižovať úrokové sadzby.
Prejsť na článok
Kúpa bytu alebo domu je veľká vec. Nielen preto, že to väčšina z nás urobí len raz či dvakrát za život, ale hlavne pre skutočne vysokú investíciu. A to si predsa musíte dôkladne premyslieť. Obzvlášť,…
Prejsť na článok
Pre deravé potrubia sa na Slovensku stráca zhruba tretina pitnej vody. No nejde ani zďaleka o jediný problém. Kontrolóri si najnovšie posvietili na vodárenské spoločnosti a odhalili niekoľko znepokojivých dát. O stave vodohospodárskej infraštruktúry, ale…
Prejsť na článok