Páchateľ druhého pokusu o atentát na Trumpa napísal list o pláne zabiť exprezidenta

Ryan Wesley Routh (58) niekoľko mesiacov pred svojím pokusom zastreliť republikánskeho kandidáta na prezidenta Donalda Trumpa v jeho golfovom klube na Floride napísal list, v ktorom ponúkol odmenu ďalším možným atentátnikom.

profimedia-0909941864 Bývalý prezident Donald Trump. Foto: Kevin Dietsch/Profimedia.sk

„Toto bol pokus o atentát na Donalda Trumpa, ale neuspel som. Snažil som sa zo všetkých síl a dal som do toho všetko. Teraz je na vás, aby ste túto prácu dokončili,“ napísal podozrivý podľa súdneho spisu obžaloby. „Ponúkam 150-tisíc dolárov tomu, kto dokáže dokončiť túto prácu.“

List sa našiel v škatuli, ktorú odovzdal neidentifikovaný civilný svedok a ktorá obsahovala aj muníciu, kovovú rúrku a štyri telefóny, uviedla prokuratúra.

Prokurátori tiež uviedli, že keď Routha tento mesiac zatkli, v jeho aute sa nachádzal ručne písaný zoznam dátumov v auguste, septembri a októbri, ako i miest, kde sa Trump objavil alebo mal objaviť.

Z prehľadávania záznamov jeho mobilných telefónov vyplynulo, že zariadenia sa napájali na veže v blízkosti golfového ihriska Trump International, kde sa incident odohral, a pri rezorte Mar-a-Lago, kde Trump žije.

Príslušníci orgánov činných v trestnom konaní pracujú pred golfovým klubom Trump International po zjavnom pokuse o atentát na republikánskeho prezidentského kandidáta a bývalého prezidenta Donalda Trumpa v pondelok 16. septembra 2024 vo West Palm Beach na Floride. Foto: TASR/AP

Routh bol obvinený z držby strelnej zbrane ako odsúdený zločinec a z držby strelnej zbrane s vyškrabaným sériovým číslom. Ďalšie obvinenia by mohli nasledovať, doplnila agentúra Reuters.

Podľa žaloby agent Tajnej služby USA zbadal zbraň a vystrelil smerom k Routhovi, čím podozrivého prinútil k úteku. Routha neskôr zatkli na floridskej diaľnici. Pojednávanie vo veci dvoch trestných činov súvisiacich so zbraňou sa začne v pondelok o 11.00 h východného amerického času (17.00 h SELČ).

Prokurátori podľa agentúry Reuters hodlajú požiadať sudcu, aby bol Routh vyšetrovaný vo väzbe až do procesu.

(sab)


Dlhé čakanie sa skončilo. Investori čakali viac ako štyri roky, šesť mesiacov a tri dni, kým americký Federálny rezervný systém začne znižovať úrokové sadzby.
Prejsť na článok
Kúpa bytu alebo domu je veľká vec. Nielen preto, že to väčšina z nás urobí len raz či dvakrát za život, ale hlavne pre skutočne vysokú investíciu. A to si predsa musíte dôkladne premyslieť. Obzvlášť,…
Prejsť na článok
Pre deravé potrubia sa na Slovensku stráca zhruba tretina pitnej vody. No nejde ani zďaleka o jediný problém. Kontrolóri si najnovšie posvietili na vodárenské spoločnosti a odhalili niekoľko znepokojivých dát. O stave vodohospodárskej infraštruktúry, ale…
Prejsť na článok