PS vyzvalo Dolinkovú a premiéra, aby konsolidácia nezasiahla zdravotníctvo

Zároveň odmietlo obvinenia, že za deficit štátneho rozpočtu je zodpovedná úradnícka vláda.

progresívne slovensko, ps, šimečka Michal Šimečka. Foto: FB/Michal Šimečka

Na pondelkovej tlačovej konferencii o tom informovali líder hnutia Michal Šimečka (PS), bývalý predseda úradníckej vlády Ľudovít Ódor a ďalší poslanci Národnej rady SR za PS.

„Zdravotníctvu sa zrejme dá ešte menej ako bolo sľúbené. To znamená, že o to viac lekárov, sestier zo Slovenska odíde, pričom už dnes máme dramatické problémy či už s prevenciou, s dostupnosťou špecialistov, s diagnostikou a podobne. Už dnes zomierajú tisíce ľudí na Slovensku, ktorí by inak nemuseli, keby bolo lepšie spravované zdravotníctvo,“ upozornil Šimečka.

Poslanec Oskar Dvořák (PS) doplnil, že konsolidácia v zdravotníctve zasiahne aj ľudí. Ak sa znížia finančné prostriedky pre ambulancie na platy personálu, pri budúcej inflácii sa podľa neho budú musieť zvýšiť poplatky, ktoré zaplatia ľudia.

Podľa poslanca Štefana Kišša (PS) inflácia na budúci rok ešte porastie. „Oficiálne to potvrdilo aj samotné ministerstvo financií, pretože rast cien v budúcom roku odhadujú na 5,4 percenta, pritom ešte v júni čakali 3,9 percenta,“ uviedol.
      
V reakcii na obvinenia úradníckej vlády z deficitu verejných financií Ódor zdôraznil, že počas troch vlád Fica, Slovensko nabralo takmer dvojnásobok dlhu pre všetkých občanov. „Keď si prvýkrát sadol do premiérskeho kresla, verejný dlh bol len okolo 30 percent z HDP. Keď tretíkrát skončil, blížil sa k 60 percentám,“ dodal.

Z komunikačného odboru rezortu zdravotníctva pre TASR reagovali, že ministerka zdravotníctva sa nebude zapájať do politikárčenia cez médiá a namiesto toho pripraví komplexný materiál riešenia situácie v zdravotníctve, ktorý predloží na rokovanie vlády.

(tasr)


Dlhé čakanie sa skončilo. Investori čakali viac ako štyri roky, šesť mesiacov a tri dni, kým americký Federálny rezervný systém začne znižovať úrokové sadzby.
Prejsť na článok
Kúpa bytu alebo domu je veľká vec. Nielen preto, že to väčšina z nás urobí len raz či dvakrát za život, ale hlavne pre skutočne vysokú investíciu. A to si predsa musíte dôkladne premyslieť. Obzvlášť,…
Prejsť na článok
Pre deravé potrubia sa na Slovensku stráca zhruba tretina pitnej vody. No nejde ani zďaleka o jediný problém. Kontrolóri si najnovšie posvietili na vodárenské spoločnosti a odhalili niekoľko znepokojivých dát. O stave vodohospodárskej infraštruktúry, ale…
Prejsť na článok