Pellegrini pozval Guterresa na Slovensko. Privítal by jeho účasť na fóre o umelej inteligencií

Pred stretnutím s Guterresom vystúpil prezident na Summite pre budúcnosť, ktorý je súčasťou tohtoročného Valného zhromaždenia OSN.

Snímka obrazovky 2024-07-11 o 6.48.56 Peter Pellegrini hovorí na samite NATO vo Washingtone. Foto: TASR/AP

Prezident SR Peter Pellegrini pozval počas pondelkového stretnutia v sídle Organizácie Spojených národov v New Yorku jej generálneho tajomníka Antónia Guterresa na návštevu Slovenska. Uskutočniť by sa podľa neho mohla pri príležitosti svetového vzdelávacieho fóra o umelej inteligencii, ktoré budúci rok na jeseň zorganizuje na Slovensku ministerstvo školstva v spolupráci s OECD.

„Pripomenul som, že Slovensko je vážnym kandidátom na nestáleho člena Bezpečnostnej rady OSN pre roky 2028 a 2029,“ informoval Pellegrini po stretnutí s generálnym tajomníkom organizácie. Podľa vlastných slov ho uistil, že Slovensko je silným obhajcom fungovania multilaterálnych organizácií.
       
Podľa prezidenta mnohé veľké krajiny v súčasnosti nerešpektujú princípy, na ktorých vznikla OSN. „My dnes nemáme lepšiu alternatívu, ako je OSN,“ zdôraznil. Ak bude pokračovať erózia OSN, nebude podľa neho možné účinne riešiť konflikty v rôznych častiach sveta.

(tasr)


Dlhé čakanie sa skončilo. Investori čakali viac ako štyri roky, šesť mesiacov a tri dni, kým americký Federálny rezervný systém začne znižovať úrokové sadzby.
Prejsť na článok
Kúpa bytu alebo domu je veľká vec. Nielen preto, že to väčšina z nás urobí len raz či dvakrát za život, ale hlavne pre skutočne vysokú investíciu. A to si predsa musíte dôkladne premyslieť. Obzvlášť,…
Prejsť na článok
Pre deravé potrubia sa na Slovensku stráca zhruba tretina pitnej vody. No nejde ani zďaleka o jediný problém. Kontrolóri si najnovšie posvietili na vodárenské spoločnosti a odhalili niekoľko znepokojivých dát. O stave vodohospodárskej infraštruktúry, ale…
Prejsť na článok