Berlín zvažuje možnosti na podporu automobilového priemyslu

Väčšina problémov nemeckého automobilového priemyslu je spôsobená slabým dopytom z Číny a nezdá sa, že by sa to v krátkodobom horizonte zmenilo.

Na archívnej snímke z apríla 2022 vychádzajú elektrické vozidlá z výrobnej linky automobilky Volkswagen v meste Zwickau, kde pre nízky dopyt po elektromobiloch zvažovali znížiť počet zamestnancov. Foto: TASR Ilustračný záber VW Slovakia. Foto: TASR

Slabá globálna ekonomika komplikuje situáciu nemeckej proexportne orientovanej ekonomiky, poznamenal minister hospodárstva Robert Habeck po rokovaniach so zástupcami automobilového priemyslu o štrukturálnych výzvach pri prechode na elektrické vozidlá.

Nemecký automobilový sektor, kľúčové odvetvie priemyslu, bojuje s problémami na niekoľkých frontoch – od vysokých výrobných nákladov až po problémový prechod na elektrické autá a slabnúci dopyt na kľúčovom trhu v Číne.

Medzi najviac zasiahnuté spoločnosti patrí Volkswagen, ktorý začiatkom tohto mesiaca oznámil, že naliehavo potrebuje znížiť náklady. Po prvý raz vo svojej 87-ročnej histórii tak zvažuje zatvorenie niektorých nemeckých závodov.
     
Habeck sa po rokovaniach odmietol vyjadriť k dotáciám a zdôraznil, že priemysel potrebuje „plánovať dlhodobo“. Minister varoval pred rýchlymi riešeniami, ktoré v krátkodobom horizonte oživia trh, ale po ich skončení predaj opäť klesne.

(tasr)


Dlhé čakanie sa skončilo. Investori čakali viac ako štyri roky, šesť mesiacov a tri dni, kým americký Federálny rezervný systém začne znižovať úrokové sadzby.
Prejsť na článok
Kúpa bytu alebo domu je veľká vec. Nielen preto, že to väčšina z nás urobí len raz či dvakrát za život, ale hlavne pre skutočne vysokú investíciu. A to si predsa musíte dôkladne premyslieť. Obzvlášť,…
Prejsť na článok
Pre deravé potrubia sa na Slovensku stráca zhruba tretina pitnej vody. No nejde ani zďaleka o jediný problém. Kontrolóri si najnovšie posvietili na vodárenské spoločnosti a odhalili niekoľko znepokojivých dát. O stave vodohospodárskej infraštruktúry, ale…
Prejsť na článok