Fico pripustil možnosť zmeny navrhovanej dane za knihy a daň za ubytovanie

Na Úrade vlády sa konalo stretnutie premiéra Roberta Fica so zástupcami Progresívneho Slovenska (PS) a Kresťanskodemokratického hnutia (KDH), aby rokovali o pripravovanom konsolidačnom balíčku.

Snímka obrazovky 2024-09-24 o 12.17.25 Robert Fico. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Michal Šimečka po stretnutí vyjadril sklamanie z prístupu vlády. „Žiadna z našich požiadaviek, pokiaľ ide o šetrenie, nebola prijatá,“ povedal s tým, že zástupcovia vlády neprejavili záujem o ich návrhy. „Iba chcú ľuďom brať peniaze na zvýšení DPH,“ vyhlásil predseda PS, ktorý zároveň zopakoval výzvu, aby vláda šetrila najmä vo svojich rezortoch. Šimečka ďalej vyzval vládu, aby prenechala moc opozícii, ak nezvláda konsolidáciu.

KDH na stretnutí predstavilo vlastných päť konsolidačných návrhov, medzi ktoré patrí napríklad zníženie počtu zamestnancov vo verejnom sektore a zlepšenie výberu daní. Ako povedal predseda KDH Milan Majerský, rokovanie malo zmysel a verí v pozitívne výsledky.

Premiér Robert Fico po stretnutí tvrdil, že od PS a KDH nepočul žiadne konkrétne návrhy na konsolidáciu. Prítomnosť opozičných lídrov na stretnutí však podľa neho znamená, že aj oni uznávajú potrebu konsolidácie. „Musíme niekde nájsť 2,7 miliardy eur,“ zdôraznil Fico. No pripustil možnosť zmeny navrhovanej dane za knihy a daň za ubytovanie prostredníctvom pozmeňujúcich návrhov v parlamente.

Podľa premiéra opozícia na stretnutí nepreukázala, ako by lepšie konsolidovala. Rokovanie tak neprinieslo výrazný posun k dohode medzi vládou a opozíciou v otázke konsolidačných opatrení.

(sita)


Veľká voda ohrozuje juh Slovenska. Zatopené sú lodenice v Komárne aj niektoré objekty v blízkosti Dunaja a Váhu. Obec Chľaba v okrese Nové Zámky je aj naďalej odrezaná od sveta. Pomoc jej poskytuje armáda aj…
Prejsť na článok
Predsedov samosprávnych krajov pobúrili slová ministra životného prostredia Tomáša Tarabu, ktorý na margo žúp povedal, že sú to najzbytočnejšie inštitúcie na Slovensku, ktoré nevedia nič robiť a sú to len poštári. Podľa predsedov VÚC župy…
Prejsť na článok