Český premiér navrhne prezidentovi Pavlovi odvolanie šéfa Pirátov

Dôvodom, pre ktorý sa premiér Petr Fiala rozhodol odvolať svojho koaličného partnera z postu ministra pre miestny rozvoj a vicepremiéra pre digitalizáciu, je neschopnosť Ivana Bartoša dotiahnuť digitalizáciu stavebného konania do úspešného konca.

Ivan Bartoš Piráti Predseda Českej pirátskej strany Ivan Bartoš Foto: TASR/AP

„Po prerokovaní analýzy digitálneho stavebného konania na vláde minulú stredu a po dnešnom (utorkovom) rannom rozhovore s pánom vicepremiérom Ivanom Bartošom som, bohužiaľ, nadobudol istotu, že nie je schopný túto digitalizáciu manažérsky dotiahnuť do úspešného konca a myslím si, že si ani nepripúšťa, v akom reálnom stave proces digitalizácie stavebného konania je,“ povedal Fiala.

V súčasnej dobe nevidí podľa svojich slov iné riešenie. „Hoci som mu opakovane dával čas na vyriešenie situácie, najprv do konca augusta, potom do konca septembra, musím konštatovať, že úspešný koniec je stále v nedohľadne,“ zdôvodnil svoje kroky predseda českej vlády.

Bartoša si premiér váži, digitalizácia je však pre vládu kľúčová

Dodal, že si Bartoša ľudsky aj osobne váži a vždy sa naňho mohol spoľahnúť, spolupráca s ním ako s predsedom Pirátov bola podľa neho vždy dobrá.

„Toto rozhodnutie nerobím s ľahkým srdcom. Digitalizácia je ale kľúčový projekt pre modernizáciu českého štátu a my si už nemôžeme dovoliť žiadne ďalšie prieťahy,“ uviedol premiér a dodal, že ľudia ich strany volili podľa neho s tým, že dokážu zlepšiť fungovanie štátu, preto musia ich očakávania naplniť.

Fiala podotkol, že prácu ďalších dvoch ministrov za Pirátov – šéfa diplomacie Jana Lipavského a ministra pre legislatívu Michala Šalomouna – si váži.

O rozhodnutí už informoval koaličných partnerov aj prezidenta. Ešte v utorok požiada Pirátov, aby navrhli kandidáta, ktorý prevezme riadenie ministerstva pre miestny rozvoj. Digitalizáciu bude mať od stredy na starosti špeciálny tím, ktorý povedie minister dopravy Martin Kupka.

Rakušan: Zaistiť stabilitu koalície je teraz zodpovednosťou Fialu

Minister vnútra reagoval na snahu o Bartošovo odvolanie na sieti X. „Rozhodnutie premiéra odvolať Ivana Bartoša som sa dozvedel krátko pred tlačovou konferenciou telefonicky od Petra Fialu. Je zodpovednosťou premiéra, aby po tomto prekvapivom kroku zaistil stabilitu koalície,“ napísal Vít Rakušan.

Na Fialovo rozhodnutie reagovala aj šéfka Poslaneckej snemovne a predsedníčka strany TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „Som si vedomá zložitosti celého procesu digitalizácie a uznávam snahu, avšak vzhľadom na pretrvávajúce problémy a nenaplnené záväzky vlády v oblasti digitálnej transformácie je jeho odvolanie pánom premiérom logický krok,“ napísala na sieti X.

Problémy s digitalizáciou stavebného konania trvajú už niekoľko mesiacov a podľa nej negatívne ovplyvňujú českú ekonomiku. „Úradníci sa každý deň stretávajú s nefunkčným systémom, čo im značne sťažuje prácu a úplne chápem aj nahnevanie občanov,“ dodala.

(tasr)


Veľká voda ohrozuje juh Slovenska. Zatopené sú lodenice v Komárne aj niektoré objekty v blízkosti Dunaja a Váhu. Obec Chľaba v okrese Nové Zámky je aj naďalej odrezaná od sveta. Pomoc jej poskytuje armáda aj…
Prejsť na článok
Predsedov samosprávnych krajov pobúrili slová ministra životného prostredia Tomáša Tarabu, ktorý na margo žúp povedal, že sú to najzbytočnejšie inštitúcie na Slovensku, ktoré nevedia nič robiť a sú to len poštári. Podľa predsedov VÚC župy…
Prejsť na článok