Výbor na kontrolu činnosti SIS majú viesť koaliční podpredsedovia

Zvolený predseda Samuel Migaľ (Hlas) v utorok poveril vedením výboru nového podpredsedu Petra Šucu (Smer) a doterajšieho podpredsedu Petra Kotlára (SNS).

Vláda Roberta Fica získala dôveru parlamentu, poslanci schválili jej program Samuel Migaľ. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Migaľ sa vzdá funkcie predsedu v stredu (25. 9.) tak, ako vopred avizoval. Funkciu zastávala do júna Mária Kolíková (SaS), vtedy ju parlament odvolal. SaS trvá na opätovnej nominácii Kolíkovej, no koalícia ju odmieta.

„Opozícia mala možnosť ešte dnes priniesť svojho kandidáta na podpredsedu tohto výboru,“ povedal po rokovaní výboru Migaľ.

„Z nášho pohľadu Mária Kolíková porušila zákon, porušila rokovací poriadok a dôvody na jej odvolanie boli jasné napriek tomu, že hovorí niečo iné. Pokiaľ príde opozícia s návrhom ďalšieho poslanca, tak nie je problém v pléne za neho zahlasovať,“ doplnil.

Kolíková vníma utorkové zasadnutie výboru ako frašku. „Koalícia ukázala v priamom prenose, ako si predstavuje kontrolu SIS. Najprv zvolila za predsedu svojho koaličného predstaviteľa a potom predseda navrhol za podpredsedu koaličného predstaviteľa. Jednoducho koalícia si nechce priznať, že si tu vymyslela dôvody na odvolanie predstaviteľa opozície za šéfa kontrolného výboru SIS,“ povedala novinárom. Vníma to ako kádrovanie opozície. Koalícia podľa nej nemá úprimný záujem o kontrolu tajnej služby.

Člen výboru František Majerský (KDH) deklaruje, že post šéfa výboru patrí SaS. Koalícia zvolila podľa neho úplne inú cestu a teraz výbor kontroluje ona. Myslí si, že to bude mať dôsledky aj na vzťahy v zahraničí.

(tasr)


Veľká voda ohrozuje juh Slovenska. Zatopené sú lodenice v Komárne aj niektoré objekty v blízkosti Dunaja a Váhu. Obec Chľaba v okrese Nové Zámky je aj naďalej odrezaná od sveta. Pomoc jej poskytuje armáda aj…
Prejsť na článok
Predsedov samosprávnych krajov pobúrili slová ministra životného prostredia Tomáša Tarabu, ktorý na margo žúp povedal, že sú to najzbytočnejšie inštitúcie na Slovensku, ktoré nevedia nič robiť a sú to len poštári. Podľa predsedov VÚC župy…
Prejsť na článok