Izraelská armáda bombardovala Bejrút

Obranné sily Izraela (IDF) označili útok za cielený, ďalšie podrobnosti podľa vyhlásenia poskytnú neskôr. Libanonské médiá spresnili, že útok bol cielený na južné predmestie libanonskej metropoly Dáhíja.

Snímka obrazovky 2024-09-24 o 5.49.16 Záchranári prehľadávajú trosky budovy zničenej po piatkovom izraelskom leteckom útoku na južnom predmestí Bejrútu. Foto: TASR/AP

Prevažne šíitské predmestie Bejrútu sa stalo terčom tretej vlny leteckých útokov židovského štátu, podľa agentúry AFP je známe ako bašta proiránskej militantnej skupiny Hizballáh.


Podľa spravodajského portálu Times of Israel (TOI) izraelské lietadlá zhodili približne dvetisíc kusov munície, zasiahli asi 1 500 cieľov „teroristickej infraštruktúry“ Hizballáhu. Ďalšie stovky zasiahli drony, citoval TOI vyhlásenie armády.

Ďalšou zo štvrtí na predmestí Bejrútu bola Ghobaírí, kde izraelské letectvo zasiahlo dom jedného z veliteľov Hizballáhu, uviedli pre agentúru Reuters dva anonymné zdroje z libanonských bezpečnostných štruktúr. Odmietli však uviesť meno, len doplnili, že jeho osud nie je známy. Anonymní predstavitelia rezortu obrany pre TOI spresnili, že cieľom bol veliteľ raketovej jednotky.

Jeden zo zdrojov Reutersu poskytol fotografiu, na ktorej je vidieť poškodenie najvyššieho poschodia päťposchodovej budovy v Ghobaírí.

Bezpečnostní predstavitelia neskôr potvrdili, že veliteľ raketovej jednotky menom Ibrahím Kubajsí po nálete zahynul.

(tasr, sab)


Veľká voda ohrozuje juh Slovenska. Zatopené sú lodenice v Komárne aj niektoré objekty v blízkosti Dunaja a Váhu. Obec Chľaba v okrese Nové Zámky je aj naďalej odrezaná od sveta. Pomoc jej poskytuje armáda aj…
Prejsť na článok
Predsedov samosprávnych krajov pobúrili slová ministra životného prostredia Tomáša Tarabu, ktorý na margo žúp povedal, že sú to najzbytočnejšie inštitúcie na Slovensku, ktoré nevedia nič robiť a sú to len poštári. Podľa predsedov VÚC župy…
Prejsť na článok