Szijjártó: Bolo by nebezpečné nasadiť západné zbrane proti cieľom v Rusku

Požiadavka Ukrajiny, aby mohla zbrane dodané spojencami použiť aj proti cieľom na ruskom území, by predstavovala vážne riziko eskalácie. Podľa agentúry MTI to uviedol v utorok v New Yorku šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó.

DSC_5943 Péter Szijjártó. Foto: Maďarské ministerstvo zahraničných vecí

Maďarský minister sa v New Yorku zúčastní na 79. zasadnutí Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov (OSN) a reagoval na nedávne vyhlásenie ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Uplynulých takmer tisíc dní vojny podľa Szijjártóa potvrdilo, že konflikt nemá riešenie na fronte a že dodávky zbraní viedli len k zvýšeniu počtu obetí. „Mier sa nielenže nepriblížil, v skutočnosti sa ešte viac vzdialil,“ podčiarkol.

„Ak prezident Zelenskyj hovorí o tom, že vojna skončí skôr, ako si myslíme, bohužiaľ nehovorí o vyjednanom riešení, ako sa to v minulosti viackrát preukázalo, ale stále obhajuje riešenia na bojisku,“ povedal šéf maďarskej diplomacie.

Kyjev je bližšie ku koncu vojny s Ruskom, vyhlásil ukrajinský prezident v rozhovore pre ABC News zverejnenom v pondelok. Dodal, že podľa neho „sme bližšie k mieru, ako si myslíme“. V rozhovore vyzval Washington a ďalších partnerov, aby naďalej podporovali jeho krajinu. Zelenskyj spresnil, že len zo „silnej pozície“ môže Ukrajina zatlačiť na ruského prezidenta Vladimira Putina, aby „zastavil vojnu“.

„Neexistuje žiadne riešenie tejto vojny na bojisku, riešenie by existovalo iba prostredníctvom rokovaní: prímerie a mierové rokovania,“ cituje MTI Szijjártóa.

Na večernom zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN) bude na programe aj vojna na Ukrajine a očakáva sa vážna debata, keďže všetky strany sú zastúpené na vysokej úrovni, poznamenal maďarský minister.

„Za jedným stolom budú sedieť Rusi, Američania, Francúzi, budú tam zástupcovia viacerých afrických a ázijských krajín, keďže sú členmi BR OSN. Bol by som veľmi rád, keby sa navzájom počúvali. Naozaj dúfam, že dnes využijú rámec, ktorý poskytuje OSN, a rámec, ktorý poskytuje Bezpečnostná rada, pretože tu si vždy treba spomenúť na to, že OSN bola vytvorená preto, aby sa tu mohlo diskutovať o všetkých otázkach, aby každý mohol hovoriť s každým,“ uzavrel Szijjártó. Súčasne vyjadril obavy, že v posledných rokoch existujú snahy z OSN urobiť skupinu podobne zmýšľajúcich krajín, čo je v rozpore s pôvodnými cieľmi tejto organizácie.

(tasr)


Pochybenie zdravotníckeho personálu či spoplatnenie druhej sprevádzajúcej osoby pri pôrode. Ako sa k tomu stavajú pôrodnice v Bratislave? Pri výbere zariadenia sú relevantné aj skúsenosti tehotných žien.
Prejsť na článok
Veľká voda ohrozuje juh Slovenska. Zatopené sú lodenice v Komárne aj niektoré objekty v blízkosti Dunaja a Váhu. Obec Chľaba v okrese Nové Zámky je aj naďalej odrezaná od sveta. Pomoc jej poskytuje armáda aj…
Prejsť na článok
Predsedov samosprávnych krajov pobúrili slová ministra životného prostredia Tomáša Tarabu, ktorý na margo žúp povedal, že sú to najzbytočnejšie inštitúcie na Slovensku, ktoré nevedia nič robiť a sú to len poštári. Podľa predsedov VÚC župy…
Prejsť na článok