Erdogan: V Pásme Gazy neumierajú len deti, ale aj systém OSN

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v utorok vyhlásil, že hodnoty OSN a Západu „umierajú v Pásme Gazy", zatiaľ čo konflikt pokračuje. Vyzval preto na vytvorenie „aliancie ľudskosti" s cieľom zastaviť Izrael.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan pricestoval do Severocyperskej tureckej republiky, ktorú uznáva iba Ankara Recep Tayyip Erdogan, Ilustračný obrázok: TASR/AP

V prejave na zasadnutí Valného zhromaždenia OSN Erdogan zopakoval svoju ostrú kritiku Izraela za jeho vojenské operácie v Pásme Gazy a aj kritiku západných krajín pre ich podporu Tel Avivu. „Spolu s deťmi v Gaze zomiera aj systém OSN, zomiera pravda, zomierajú hodnoty, ktoré Západ údajne bráni, zomierajú nádeje ľudstva žiť v spravodlivejšom svete, a to jedna po druhej,“ vyhlásil Erdogan.

„Hanebná agresia, ktorá dnes postihuje Palestínčanov v Pásme Gazy, je tou najbarbarskejšou, najodpornejšou a najrozsiahlejšou agresiou,“ povedal v utorok pred VZ OSN katarský šejk Tamím ibn Hamad Ál Sání.

Ankara zastavila všetky obchody s Izraelom po začiatku vojny v Pásme Gazy a požiadala aj o možnosť pripojiť sa k žalobe voči Izraelu na Medzinárodnom súdnom dvore vo veci genocídy.

Izrael žalobu opakovane odmietol a označil ju za neopodstatnenú. Svoje kroky v Pásme Gazy obhajoval ako sebaobranu a zdôraznil, že sa zameriava iba na palestínsku militantnú skupinu Hamas.

„Tí, ktorí sa údajne snažia o prímerie, na pozadí naďalej posielajú zbrane a muníciu Izraelu, aby mohol pokračovať v hromadnom zabíjaní. Toto je nedôslednosť a neúprimnosť,“ povedal Erdogan.

V reakcii na nedávne útoky izraelských jednotiek na hnutie Hizballáh v Libanone tiež dodal, že že Turecko stojí na strane libanonského ľudu.

(tasr, reuters)


Koncepcia čoraz väčších právnych zásahov do vnútroštátnych legislatív členských štátov Európskej únie bola predmetom Bratislavského právnického fóra 2024. Predstavitelia justície krajín V4 diskutovali o odborných témach a poukázali na negatívne vnímaný trend rozmachu práva EÚ…
Prejsť na článok
Pochybenie zdravotníckeho personálu či spoplatnenie druhej sprevádzajúcej osoby pri pôrode. Ako sa k tomu stavajú pôrodnice v Bratislave? Pri výbere zariadenia sú relevantné aj skúsenosti tehotných žien.
Prejsť na článok
Veľká voda ohrozuje juh Slovenska. Zatopené sú lodenice v Komárne aj niektoré objekty v blízkosti Dunaja a Váhu. Obec Chľaba v okrese Nové Zámky je aj naďalej odrezaná od sveta. Pomoc jej poskytuje armáda aj…
Prejsť na článok
Predsedov samosprávnych krajov pobúrili slová ministra životného prostredia Tomáša Tarabu, ktorý na margo žúp povedal, že sú to najzbytočnejšie inštitúcie na Slovensku, ktoré nevedia nič robiť a sú to len poštári. Podľa predsedov VÚC župy…
Prejsť na článok