Koniec vojny s Ruskom je bližšie, než si mnohí myslia, vyhlásil Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ale zároveň vyzval spojencov na ďalšie dodávky zbraní, aby Ukrajina mohla pokračovať v obrane proti ruskej agresii.

Zelenskyj na summite NATO Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR.

„Myslím si, že sme bližšie k mieru, než si myslíme. Sme bližšie ku koncu vojny. Musíme byť však veľmi silní,“ uviedol to v rozhovore pre stanicu ABC.

Zelenskyj predstavil „plán víťazstva“, ktorý zahŕňa posilnenie ukrajinských síl a vytvorenie silného „psychologického“ tlaku na Rusko, čo by malo Moskvu donútiť ukončiť vojnu diplomatickou cestou.

„Žiadame našich priateľov, našich spojencov, aby nás posilnili. Je to veľmi dôležité,“ zdôraznil prezident s tým, že pomoc Západu je kľúčová pre úspech Ukrajiny na bojisku.

Zelenskyj však neustúpil od požiadavky, aby Rusko stiahlo svoje sily z celého ukrajinského územia. Zároveň naznačil, že by sa priame rozhovory s Ruskom mohli začať v novembri, ale Moskva stále trvá na svojich územných nárokoch. Ukrajinský prezident predtým akékoľvek rokovania s Moskvou odmietal.

(mm)


Koncepcia čoraz väčších právnych zásahov do vnútroštátnych legislatív členských štátov Európskej únie bola predmetom Bratislavského právnického fóra 2024. Predstavitelia justície krajín V4 diskutovali o odborných témach a poukázali na negatívne vnímaný trend rozmachu práva EÚ…
Prejsť na článok
Pochybenie zdravotníckeho personálu či spoplatnenie druhej sprevádzajúcej osoby pri pôrode. Ako sa k tomu stavajú pôrodnice v Bratislave? Pri výbere zariadenia sú relevantné aj skúsenosti tehotných žien.
Prejsť na článok
Veľká voda ohrozuje juh Slovenska. Zatopené sú lodenice v Komárne aj niektoré objekty v blízkosti Dunaja a Váhu. Obec Chľaba v okrese Nové Zámky je aj naďalej odrezaná od sveta. Pomoc jej poskytuje armáda aj…
Prejsť na článok
Predsedov samosprávnych krajov pobúrili slová ministra životného prostredia Tomáša Tarabu, ktorý na margo žúp povedal, že sú to najzbytočnejšie inštitúcie na Slovensku, ktoré nevedia nič robiť a sú to len poštári. Podľa predsedov VÚC župy…
Prejsť na článok