Pavel: V situácii, keď riešime mnoho problémov, nie je žiaduce rozkolísanie vlády

Český prezident Petr Pavel to povedal v reakcii na utorňajšie dianie na českej politickej scéne, keď premiér Petr Fiala navrhol odvolanie šéfa Pirátov Ivana Bartoša z postu ministra pre miestny rozvoj, čo Piráti vnímajú ako vyhodenie z vlády.

Pavel v Štrasburgu Petr Pavel. Foto: TASR/AP

Pavel sa chce s lídrami strán stretnúť po návrate zo zahraničnej pracovnej cesty v pondelok.

„Nemôžem zaujať stanovisko, keď nepoznám všetky súvislosti, chcem si vypočuť všetky strany,“ povedal prezident. Je podľa neho dôležité, aby akákoľvek zmena nemala vplyv na nestabilitu vlády. „V situácii, keď riešime mnoho problémov, nie je úplne žiaduce, aby sa rozkolísala celá vláda, prípadne, aby sa začali viesť nejaké vášnivé debaty, ktoré budú viac odrážať emócie než racio,“ povedal Pavel. Spor by si podľa neho mali vyjasniť predovšetkým Bartoš a Fiala.

Premiér zvolal na večer ďalšiu tlačovú konferenciu, na ktorej okrem neho už boli aj predsedovia strán TOP 09 a KDU-ČSL, ktoré spolu so stranou ODS tvoria koalíciu SPOLU. Fiala na nej vyhlásil, že Pirátov z vlády nevylúčil. „Chcem zdôrazniť, že Pirátov nikto z vlády nevyhodil. Naopak, niekoľkokrát som deklaroval, že som spokojný s prácou ministrov Jana Lipavského a Michala Šalomouna. Navrhol som jedinú vec, a to je odvolanie Ivana Bartoša,“ podotkol premiér.

Priblížil tiež, že situácia preňho nie je ľudsky jednoduchá, lebo Bartoša má ako človeka rád. Funkciu predsedu vlády by však podľa svojich slov nevykonával dobre, ak by ho neodvolal. Svoje kroky považuje za logické, jasné a zrozumiteľné a spôsob odvolania Bartoša za „absolútne korektný“.

Či bude vláda pokračovať už len ako trojkoalícia, povedať nevedel. „Ako to bude ďalej, záleží na pirátskej strane. V tejto chvíli mám skôr informácie, že Piráti vo vláde pokračovať nechcú,“ dodal s tým, že on určite nechce odvolať zvyšných pirátskych ministrov, na čo ho členovia Pirátov v utorok vyzvali.

(tasr)


Koncepcia čoraz väčších právnych zásahov do vnútroštátnych legislatív členských štátov Európskej únie bola predmetom Bratislavského právnického fóra 2024. Predstavitelia justície krajín V4 diskutovali o odborných témach a poukázali na negatívne vnímaný trend rozmachu práva EÚ…
Prejsť na článok
Pochybenie zdravotníckeho personálu či spoplatnenie druhej sprevádzajúcej osoby pri pôrode. Ako sa k tomu stavajú pôrodnice v Bratislave? Pri výbere zariadenia sú relevantné aj skúsenosti tehotných žien.
Prejsť na článok
Veľká voda ohrozuje juh Slovenska. Zatopené sú lodenice v Komárne aj niektoré objekty v blízkosti Dunaja a Váhu. Obec Chľaba v okrese Nové Zámky je aj naďalej odrezaná od sveta. Pomoc jej poskytuje armáda aj…
Prejsť na článok
Predsedov samosprávnych krajov pobúrili slová ministra životného prostredia Tomáša Tarabu, ktorý na margo žúp povedal, že sú to najzbytočnejšie inštitúcie na Slovensku, ktoré nevedia nič robiť a sú to len poštári. Podľa predsedov VÚC župy…
Prejsť na článok