USA: Routha obvinili z pokusu o atentát na Trumpa

Muža, ktorý podľa amerických úradov so strelnou zbraňou niekoľko hodín sledoval exprezidenta USA Donalda Trumpa neďaleko golfového ihriska na Floride, v utorok obvinili z pokusu o atentát.

Ryan Wesley Routh - Trump assassination attempt, USA - 16 Sep 2024 Ryan Wesley Routh. Foto: Profimedia.sk

Ryan Routh (58) podľa vyšetrovateľov 15. septembra mieril puškou z krovia vedľa Trumpovho golfového ihriska v meste West Palm Beach, kde republikánsky prezidentský kandidát hral golf. Hlaveň pušky zbadal agent tajnej služby Spojených štátov (USSS), ktorý na Routha viackrát vystrelil.

Podozrivý sa dal na útek a zadržali ho na diaľnici v susednom okrese. Routh pri incidente zo svojej zbrane nevystrelil a nemal priamy výhľad na Trumpa, od ktorého bol vzdialený niekoľko stoviek metrov.

Podozrivý bol pôvodne obvinený z dvoch trestných činov – z držby strelnej zbrane napriek tomu, že ho v minulosti odsúdili za zločin, a z vlastníctva zbrane s odstráneným sériovým číslom.

Prokuratúra v uplynulých dňoch získala dôkazy, podľa ktorých mal Routh v pláne zabiť Trumpa. Zistila, že Routh niekoľko mesiacov pred incidentom odovzdal nemenovanému svedkovi škatuľu s listom a muníciou.

„Toto bol pokus o atentát na Donalda Trumpa, ale asi som ťa sklamal… Ponúknem 150.000 dolárov komukoľvek, kto túto prácu dokáže dokončiť,“ píše sa podľa prokuratúry v objavenom liste adresovanom „svetu“.

Pred dvoma mesiacmi, 14. júla, na Trumpa strieľal na predvolebnom mítingu v štáte Pensylvánia 20-ročný Thomas Matthew Crooks. Guľka zasiahla ucho exprezidenta a ďalší účastník podujatia prišiel o život. Strelca vtedy usmrtil ostreľovač USSS.

(tasr, ap, reuters)


Slovenská republika schválila návrh zákona, ktorým bude Smernica o rodovej rovnosti na pracovisku transponovaná do vnútroštátneho právneho poriadku. Smernica zavádza okrem iného povinné kvóty na zamestnávanie žien v riadiacich pozíciách pod hrozbou pokuty, no takéto…
Prejsť na článok