Michel: Izrael má právo na sebaobranu, ale vyrovnanú

Predseda Európskej rady Charles Michel v utorok uviedol, že Izrael nemôže uplatňovať "kolektívne tresty" na civilistov žijúcich v oblastiach, na ktoré sa zameriava jeho armáda.

Summit o budúcnosti Charles Michel. Foto: TASR/AP

„Podporujeme právo Izraela na existenciu a sebaobranu. Sebaobrana však neznamená kolektívny trest. Vyžaduje si to zásadu proporcionality,“ povedal Michel na podujatí, ktoré sa uskutočnilo na okraj 79. zasadnutia Valného zhromaždenia OSN v New Yorku.

Predseda Európskej rady sa tak vyjadril po pondelkovej vlne izraelských leteckých útokov na ciele Iránom podporovaného hnutia Hizballáh v Libanone, ktoré si podľa libanonských úradov vyžiadali 558 obetí vrátane 50 detí.                 

Viacerí západní lídri na zasadnutí Valného zhromaždenia OSN vyzvali Izrael na zdržanlivosť pri útokoch v Libanone a Pásme Gazy, aby zabránili vypuknutiu regionálnej vojny.

(tasr, afp)


Slovenská republika schválila návrh zákona, ktorým bude Smernica o rodovej rovnosti na pracovisku transponovaná do vnútroštátneho právneho poriadku. Smernica zavádza okrem iného povinné kvóty na zamestnávanie žien v riadiacich pozíciách pod hrozbou pokuty, no takéto…
Prejsť na článok