Pezeškiján: Irán chce v medzinárodných vzťahoch zohrávať konštruktívnu úlohu

Iránsky prezident Masúd Pezeškiján odkázal svetovým lídrom, že Teherán chce otvoriť novú "konštruktívnu" kapitolu, ale ostatné krajiny vrátane Spojených štátov sa k tomu musia pričiniť.

Snímka obrazovky 2024-09-24 o 11.58.32 Masúd Pezeškiján. Foto: TASR/AP

„Mojím cieľom je položiť pevné základy pre vstup mojej krajiny do novej éry, aby mohla zohrávať účinnú a konštruktívnu úlohu vo vyvíjajúcom sa svetovom poriadku,“ povedal Pezeškiján na 79. zasadnutí Valného zhromaždenia OSN v New Yorku.        

Iránsky prezident vo svojom prejave na pôde OSN podľa AP zvolil o niečo rozvážnejšiu rétoriku ako jeho predchodcovia.

Iránsky najvyšší duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí v auguste otvoril dvere obnoveniu rokovaní so Spojenými štátmi o iránskom jadrovom programe a odkázal iránskej vláde, že „nie je na škodu spolupracovať s nepriateľom“.

Spojené štáty v roku 2018 pod vedením exprezidenta Donalda Trumpa odstúpili od dohody o iránskom jadrovom programe s odôvodnením, že bola voči Teheránu príliš veľkorysá, a obnovili tvrdé sankcie voči Iránu. Snahy o obnovenie dohody boli odvtedy neúspešné.

Pezeškiján vo svojom prejave tiež vyzval na ukončenie vojny na Ukrajine prostredníctvom dialógu. „Snažíme sa o mier pre všetkých a nemáme v úmysle vstúpiť do konfliktu so žiadnou krajinou… Irán je proti vojne a zdôrazňuje potrebu okamžitého ukončenia vojenského konfliktu na Ukrajine,“ citovala jeho slová agentúra Reuters.

Iránsky prezident však nešetril ostrou kritikou na adresu Izraela. Obvinil ho zo „zverstiev, kolonializmu, zločinov proti ľudskosti a barbarstva“. Izrael už takmer rok vedie vojenskú operáciu proti hnutiu Hamas v Pásme Gazy a súčasne bojuje s hnutím Hizballáh v Libanone. Irán podporuje obe tieto militantné skupiny. Pezeškiján povedal, že najnovšie izraelské útoky v Libanone nemôžu zostať bez odozvy.

(tasr, ap, reuters)


Slovenská republika schválila návrh zákona, ktorým bude Smernica o rodovej rovnosti na pracovisku transponovaná do vnútroštátneho právneho poriadku. Smernica zavádza okrem iného povinné kvóty na zamestnávanie žien v riadiacich pozíciách pod hrozbou pokuty, no takéto…
Prejsť na článok