Hizballáh tvrdí, že terčom jeho ranného raketového útoku bolo sídlo Mosadu

Libanonské proiránske hnutie Hizballáh sa prihlásilo k zodpovednosti za raketový útok na strednú časť Izraela, ku ktorému došlo v stredu ráno. Balistickou raketou Kádir 1 vraj cielil na veliteľstvo izraelskej rozviedky Mosad neďaleko Tel Avivu.

Snímka obrazovky 2024-09-25 o 8.15.43 Izraelský protivzdušný obranný systém odpovedá na útok z Libanonu nad oblasťou severného Izraela. Foto: TASR/AP

Hizballáh objasnil, že tento útok bol reakciou na sériu koordinovaných výbuchoch pagerov a vysielačiek používaných príslušníkmi hnutia, ako aj na atentáty na najvyšších veliteľov tohto proiránskeho hnutia. Zodpovednosť za tieto útoky Hizballáh pripisuje Izraelu.

Podľa Reuters raketu zneškodnila izraelská protivzdušná obrana. Izraelská armáda následne uviedla, že napriek tomu útoku v pokynoch civilnej obrany pre stredný Izrael zatiaľ nedošlo k žiadnym zmenám.

Okrem Tel Avivu sa výstražné sirény rozzvučali aj v iných lokalitách stredného Izraela vrátane mesta Netanja.

Libanonské médiá v stredu informovali, že izraelská armáda od rána podniká nové útoky na niekoľko oblastí v južnom Libanone. Libanonská Národná tlačová agentúra dodala, že „letecká agresia pokračovala cez noc“ v iných častiach na juhu krajiny, pričom údajne došlo aj k obetiam.

Okrem toho izraelské bojové lietadlá a drony po polnoci útočili i na viaceré miesta v okolí mesta Baalbek v údolí Bikáa vo východnom Libanone, dodali libanonské médiá citované spravodajským webom TOI.

Izraelská armáda na margo týchto útokov okrem iného uviedla, že zasiahla aj odpaľovacie zariadenie Hizballáhu používané na odpálenie rakiet zem-zem. Nosná raketa bola zasiahnutá v juholibanonskej Nafachíji.

Izraelská ofenzíva v Libanone trvá už tretí deň a jej terčom sú velitelia a infraštruktúra Hizballáhu. Útoky si doteraz v Libanone vyžiadali viac než 500 obetí a vyše 1 800 zranených. Pri útoku v Bejrúte prišiel v utorok o život aj vplyvný veliteľ Hizballáhu Ibráhím Kubajsí, ktorý velil raketovej divízii Hizballáhu poverenej odpaľovaním rakiet na izraelských civilistov.

(times of israel, tasr, reuters)


Slovenská republika schválila návrh zákona, ktorým bude Smernica o rodovej rovnosti na pracovisku transponovaná do vnútroštátneho právneho poriadku. Smernica zavádza okrem iného povinné kvóty na zamestnávanie žien v riadiacich pozíciách pod hrozbou pokuty, no takéto…
Prejsť na článok