Ministerka kultúry podala trestné oznámenie na spisovateľa Hvoreckého

Martina Šimkovičová obvinila Michala Hvoreckého z ohovárania za komentár, v ktorom ju označuje za neofašistku.

šimkovičová Martina Šimkovičová. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nominantka SNS) podala trestné oznámenie na spisovateľa Michala Hvoreckého. Hovorí o podozrení zo spáchania prečinu ohovárania za komentár, ktorý autor v októbri 2023 uverejnil v Denníku N.

Pravdivosť informácie Denníka N o trestnom oznámení Štandardu potvrdilo aj ministerstvo kultúry.

„V štvrtej vláde Roberta Fica sú prvýkrát v histórii Slovenskej republiky dvaja neofašisti. To predstavuje epochálny zlom,“ píše Hvorecký vo svojom komentári.

„V texte tematizujem rozhodnutie strán Hlas a Smer prijať do trojkoalície aj stranu SNS a predovšetkým skupinu ľudí, ktorí nie sú členmi SNS, ale boli na kandidátku pridaní z krajne pravicovej a neofašistickej scény ako Tomáš Taraba a Martina Šimkovičová,“ vyjadril sa na adresu komentára Hvorecký.

Spisovateľ ako verejne aktívna osoba moderoval jeden z protestov na odchod Šimkovičovej z pozície ministerky kultúry. Bol taktiež jedným z iniciátorov druhej petície namierenej proti ministerke.

Trestný zákon za ohováranie stanovuje jeden až päť rokov väzenia. Podľa Denníka N Hvoreckého už vo veci kontaktovali okresní bratislavskí policajti, ktorí ho pozvali na výsluch. Termín zatiaľ nie je stanovený.

Michal Hvorecký považuje trestné oznámenie za snahu o zastrašovanie kritikov. „Neznesie, keď ľudia o nej hovoria pravdu, keď hovoria o tom, aká v skutočnosti je. Veľa hovorím o témach, ktoré sa týkajú kultúrnej scény,“ tvrdí o Šimkovičovej Hvorecký.

(mja, dv)