Blanár: SR podá proti rozsudku súdu v prípade smrti Chovanca sťažnosť na ESĽP

Slovenský minister zahraničných vecí Juraj Blanár označil stredajšie rozhodnutie belgického súdu v prípade smrti slovenského občana Jozefa Chovanca za škandalózne.

Juraj Blanár Juraj Blanár (Smer). Foto: Jakub Kotian/TASR

SR podá proti rozsudku sťažnosť na Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) v Štrasburgu. Belgický súd vyniesol rozsudok, podľa ktorého za smrť Chovanca nenesie nik trestnoprávnu zodpovednosť. Podľa verdiktu išlo o poľutovaniahodný súbeh tragických okolností.

„Áno, išlo o tragické okolnosti, pretože každá smrť človeka je tragická. O to viac, ak sa stala človeku za doposiaľ neobjasnených okolností, keď bol v rukách policajtov, ktorí ho mali chrániť,“ vyjadril Blanár nesúhlas s tým, že za smrť Slováka nie je podľa súdu nikto zodpovedný.

Podľa Blanára by nasledovala úplne iná reakcia médií či Európskej komisie (EK), ak by sa podobný prípad stal na Slovensku. „Okamžite by za to mohla celá vláda a progresívne médiá by sa u nás predháňali vo vynášaní rozsudkov. Z úrovne EK by sme okamžite počuli kritiku právneho štátu,“ myslí si šéf slovenskej diplomacie.
        
V auguste 2020 unikli videozáznamy z policajnej cely, na ktorých vidieť, ako sa Chovanec sebapoškodzuje: búcha hlavou o dvere cely a krváca. Následne sa ho policajti pokúšajú spacifikovať. Muž má pritom tvár zakrytú dekou, policajti sa smejú a jedna policajtka dvíha ruku a hajluje.

(tasr)


Slovenská republika schválila návrh zákona, ktorým bude Smernica o rodovej rovnosti na pracovisku transponovaná do vnútroštátneho právneho poriadku. Smernica zavádza okrem iného povinné kvóty na zamestnávanie žien v riadiacich pozíciách pod hrozbou pokuty, no takéto…
Prejsť na článok