Biden si myslí, že v Libanone dokáže dohodnúť prímerie

Americký prezident upozornil, že je potrebné urovnať aj situáciu v Pásme Gazy, vzhľadom na pozastavenie rokovaní o dohode o prímerí medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas.

Biden vyhlásil, že sa vzdal kandidatúry v záujme ochrany demokracie Americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Úplná vojna na Blízkom východe je možná, no existuje aj možnosť urovnania konfliktov Izraela s hnutím Hamas v Pásme Gazy a s libanonským proiránskym hnutím Hizballáh. Vyhlásil to v stredu americký prezident Joe Biden.

„Úplná vojna je možná, no myslím si, že stále je v hre aj urovnanie, ktoré by mohlo od základu zmeniť celý región,“ informoval Biden v televízii ABC.

Po dosiahnutí prímeria v Libanone, kde pri útokoch Izraela zomrelo tento týždeň najmenej 600 ľudí, by podľa Bidena bolo možné obrátiť pozornosť na Západný breh Jordánu. „Nechcem to zveličovať avšak existuje možnosť, že ak dokážeme dohodnúť prímerie v Libanone, môže sa to pohnúť aj do vysporiadania sa so Západným brehom Jordánu,“ povedal Biden.

Americký prezident upozornil, že je potrebné urovnať aj situáciu v Pásme Gazy, vzhľadom na pozastavenie rokovaní o dohode o prímerí medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas.

Biden podľa vlastných slov vynakladá všetko energiu na to, aby takéto urovnanie dosiahol. „Je to možné. Je tu túžba vidieť zmenu v regióne,“ dodal.

Šéf Bieleho domu je neochvejným spojencom Izraela. Na rozdiel od izraelského premiéra Benjamina Netanjahua je však zástancom riešenia konfliktu Izraela s Palestínčanmi prostredníctvom vytvorenia dvoch štátov. „Nesúhlasím s jeho postojom. Je potrebné riešenie v podobe dvoch štátov,“ skonštatoval Biden.

(tasr)


Slovenská republika schválila návrh zákona, ktorým bude Smernica o rodovej rovnosti na pracovisku transponovaná do vnútroštátneho právneho poriadku. Smernica zavádza okrem iného povinné kvóty na zamestnávanie žien v riadiacich pozíciách pod hrozbou pokuty, no takéto…
Prejsť na článok