Prezident USA Joe Biden vyzval na prímerie v Libanone

Americký prezident Joe Biden v sobotu večer v reakcii na otázku novinárov ohľadom potencionálnej pozemnej invázie izraelskej armády do Libanonu vyzval na prímerie.

Biden: Rozhodnutie súdu o prezidentskej imunite vytvára nebezpeèný precedens Joe Biden hovorí v Bielom dome 1. júla 2024. Foto: TASR/AP

Na otázku, či by Spojené štáty reagovali na raketové útoky na americké vojnové lode umiestnené v Červenom mori, Biden odpovedal, že na túto hrozbu „reagujú“.

Skôr v sobotu Biden označil zabitie vodcu libanonského hnutia Hizballáh Hasana Nasralláha za „opatrenie spravodlivosti“, ktoré si zaslúžil za svoje viac ako tri desaťročia vlády teroru. Zároveň dodal, že Spojené štáty plne podporujú právo Izraela brániť sa proti ozbrojeným skupinám podporovaným Iránom.

Izraelské sily vykonali v piatok letecký útok na libanonské hlavné mesto, a to v čase, keď malo vedenie Hizballáhu schôdzku vo svojom sídle v Dahíji, južnom predmestí Bejrútu. Útok si vyžiadal množstvo obetí, medzi nimi aj viacero čelných predstaviteľov hnutia Hizballáh vrátane Nasralláha a zástupcu operačného veliteľa ich Revolučných gárd Abbássa Nilforúšána.

(tasr, reuters)