Hizballáh po izraelskom útoku potvrdil úmrtie vodcu Nasralláha

Šiitske militantné hnutie pôsobiace v Libanone v sobotu potvrdilo úmrtie svojho vodcu Hasana Nasralláha počas piatkového útoku na predmestie Dahíja na juhu Bejrútu, píše agentúra Reuters.

Hezbollah leader Nasrallah speaks on commander Fuad Shukr killing Hasan Nasralláh. Foto: Profimedia.sk

Militantné hnutie prisľúbilo pokračovať v útokoch na Izrael. Obranné sily Izraela (IDF) o úmrtí vodcu militantov informovali v sobotu ráno a v príspevku na sociálnej sieti doplnili, že „Hasan Nasralláh už nebude môcť terorizovať svet“.

Iránsky vodca sa preventívne skryl

Alí Chameneí, najvyšší duchovný vodca Iránu, vo svojom vyhlásení po tom, ako izraelská armáda oznámila, že zabila vodcu Hizballáhu Hasana Nasralláha, vyzval veriacich, aby „stáli pri libanonskom ľude a hrdom Hizballáhu s akýmikoľvek prostriedkami a pomohli im v konfrontácii so… zákerným režimom“ Izraela, píše agentúra Reuters.

„Osud tohto regiónu určia sily odporu na čele s Hizballáhom,“ citovali Chameneího iránske štátne médiá.

Samotný Chameneí bol v Iráne prevezený na „bezpečné miesto“, informovali Reuters dvaja bezpečnostní predstavitelia.

Nasralláh bol vodcom Hizballáhu viac ako tri desaťročia, píše agentúra AP.

Izraelčania o Nasralláhovom pobyte vedeli

Denník New York Times zverejnil svedectvo troch izraelských bezpečnostných predstaviteľov, podľa ktorých vláda, armáda aj tajné služby vedeli o presnom mieste pobytu šiitského vodcu tri mesiace pred samotným piatkovým útokom.

IDF sa rozhodli zasiahnuť tento týždeň, pretože podľa spravodajských informácií hrozilo, že sa Nasralláh presunie na iné miesto, uviedli anonymne izraelskí predstavitelia.

Dvaja z nich dodali, že na jeho zabitie bolo zhodených viac ako 80 bômb v priebehu niekoľkých minút. Nepotvrdili však hmotnosť ani značku bômb.

Členovia Hizballáhu našli telo svojho lídra v sobotu skoro ráno, tvrdili anonymne izraelskí dôstojníci s odvolaním sa na spravodajské informácie získané od Libanončanov.

Dvaja predstavitelia tiež uviedli, že operáciu plánovali od začiatku týždňa, teda ešte pred rozhovormi s americkými partnermi, a pred odletom premiéra Benjamina Netanjahua do New Yorku na Valné zhromaždenie OSN.

Všetci traja Izraelčania potvrdili, že jedným z posledných preživších členov vedenia Hizbaláhu je Nasralláhov bratranec Hašim Sáfíaddín, keďže nebol v Dáhíji na stretnutí. Zároveň vyslovili predpoklad, že práve on sa stane nástupcom na poste vodcu šiitského militantného hnutia.

Smrť vodcu Hizballáhu odsúdili Irán, Irak i hnutie Hamas

Iránske ministerstvo zahraničných vecí v sobotu uviedlo, že Nasralláhova „cesta“ bude pokračovať, aj napriek jeho zabitiu pri izraelskom útoku. „Slávna cesta vodcu odporu Hasana Nasralláha bude pokračovať a jeho posvätný cieľ sa s božou pomocou uskutoční pri oslobodení Kudsu (Jeruzalema),“ uviedol hovorca rezortu v príspevku na platforme X.        

Iracký premiér Muhammad Šijá Súdání označil Nasralláha za „mučeníka na ceste spravodlivých“ a jeho zabitie nazval „zločinom“ a „hanebným útokom“, ktorým Izrael už „prekročil všetky červené čiary“.

(sab, mas)


Ruské sily útočia na ukrajinské pozície v Doneckej oblasti, pričom boje sú stále smrteľné a strategicky dôležité pre kontrolu regiónu.
Prejsť na článok
Trump vyjadril ochotu spolupracovať s Ukrajinou a Ruskom na ukončení vojny, zatiaľ čo Zelenskyj plánuje prediskutovať svoj víťazný plán.
Prejsť na článok
Trump kritizoval situáciu na Ukrajine po stretnutí s Bidenom a vyjadril presvedčenie, že dokáže uzavrieť dohodu na ukončenie vojny.
Prejsť na článok
Slovenská republika schválila návrh zákona, ktorým bude Smernica o rodovej rovnosti na pracovisku transponovaná do vnútroštátneho právneho poriadku. Smernica okrem iného zavádza povinné kvóty na zamestnávanie žien v riadiacich pozíciách pod hrozbou pokuty, no takéto…
Prejsť na článok
Historik Róbert Letz skúma osobnosť Andreja Hlinku, jeho vplyv na slovenskú históriu a nedostatočnú pozornosť historikov k jeho odkazu.
Prejsť na článok
Intel zvažuje ponuku na prevzatie od Qualcommu, čo by mohlo byť historickou zmenou vlastníctva v technológiach.
Prejsť na článok
Vyšetrovateľ v Nitre vedie trestné stíhanie v prípade tragickej nehody z 27. júna, kde došlo k usmrteniu a ublíženiu na zdraví.
Prejsť na článok
Kontrola cyklotrasy na Vajanského nábreží odhalila nedostatky a nepreukázateľnosť nákladov, čo vyvolalo ostrú kritiku poslancov a primátora.
Prejsť na článok
Jaroslav Haščák sa od 1. októbra opäť zapojí do práce v Pente po zbavení obvinenia v kauze Gorila, zameria sa na expanziu spoločností.
Prejsť na článok