Meno nového vodcu Hizballáhu je už takmer jasné, má to byť Nasralláhov bratranec

Hašem Safieddine nosí čierny turban, prestížny šiitsky symbol, ktorý ho označuje za potomka proroka Mohameda. Očakáva sa, že Safieddine, ktorého jeho odporcovia označujú za agresívneho a „krvilačného“, sa ujme funkcie nového vodcu Hizballáhu.

Izrael oznámil, že zabil vodcu Hizballáhu Hasana Nasralláha Hasan Nasralláh. Foto: TASR/AP

Špekuluje sa, ako Hizballáh prekoná stratu svojho dlhoročného ideologického a strategického vodcu Hasana Nasralláha. Ak však o niečom odborníci nepochybujú, je to meno jeho nástupcu: Hašem Safieddine.

Ak nedôjde k neočakávanému zvratu udalostí v samotnej „Božej strane“ alebo k ďalšiemu cielenému úderu zo strany Izraelčanov, ktorý by skupinu ešte viac znevýhodnil, tak Safieddine, Nasralláhov bratranec, bude pravdepodobne navrhnutý, aby prevzal funkciu nového vodcu Hizballáhu, a to napriek tomu, že Naim Kassem je oficiálne členom číslom dva.

Kassem 30. septembra predniesol svoj prvý prejav po Nasralláhovej smrti. V ňom uviedol, že Iránom podporovaná strana vymenuje nového lídra v najbližšom možnom termíne v súlade s pravidlami strany.

„Voľba bude jednoduchá,“ dodal Kassem neskôr v televíznom prejave, ktorého cieľom bolo upokojiť bojovníkov a stúpencov skupiny uprostred nedávnych ťažkých strát Hizballáhu.

(mja)