Česko zablokovalo výzvu Európskej únie na uzavretie prímeria v Libanone

České ministerstvo zahraničných vecí sa vyjadrilo, že Praha zablokovala vyhlásenie, pretože jednostranne obmedzovalo právo Izraela brániť sa proti teroristom z Hizballáhu.

Bezpeènostná konferencia Globsec Bratislava Forum 2023 Na snímke český minister zahraničných vecí Jan Lipavský. Foto: TASR/AP

Česká republika v utorok zablokovala spoločné vyhlásenie Európskej únie vyzývajúce na „okamžité prímerie“ medzi Izraelom a libanonským radikálnym hnutím Hizballáh. Európska dvadsaťsedmička tak nebola schopná vydať jednotné stanovisko k eskalujúcemu konfliktu.

Navrhovaná deklarácia podľa českého rezortu zahraničných vecí, ktorý vedie Jan Lipavský, „jednostranne obmedzuje právo Izraela brániť sa proti teroristom Hizballáhu, ktorí už mesiace ostreľujú civilistov v severnom Izraeli“. Česká republika zároveň požadovala stiahnutie Hizballáhu z hraníc Izraela.

Český postoj, ktorý serveru Euronews potvrdilo niekoľko diplomatov a európskych činiteľov, donútil šéfa diplomacie EÚ Josepa Borrella, aby následne vydal vlastné stanovisko.

„Vyjadrujeme poľutovanie nad početnými civilnými obeťami v Libanone, zničením civilnej infraštruktúry a súvisiacimi dlhodobými následkami, ako aj nad vysokým počtom vnútorne vysídlených osôb na oboch stranách a opätovne vyzývame na neustále dodržiavanie medzinárodného humanitárneho práva,“ povedal Borrell. „Zbrane by teraz mali utíchnuť a všetci by mali počuť hlas diplomacie,“ dodal.

(echo24,mja)