Proiránske milície z Iraku varujú USA pred pomocou Izraelu

Iránom podporované milície v Iraku pravidelne mieria bezpilotnými lietadlami na základne, v ktorých sídlia americké sily v Iraku a Sýrii. Mstia za podporu Washingtonu Izraelu v jeho vojne proti palestínskemu radikálnemu hnutiu Hamas a Hizballáh.

ISMÁÍL HANÍJA Bývalý najvyšší vodca Hamasu Ismáil Haníja. Gaza 11. mája 2017. Foto: Adel Hana/ Profimedia.sk

Iránom podporované iracké ozbrojené formácie v utorok varovali pred svojimi útokmi na americké základne v Iraku i v priľahlom regióne. Uskutočnia ich, ak sa Spojené štáty pripoja k akejkoľvek reakcii na iránske útoky na Izrael alebo ak Izrael použije iracký vzdušný priestor na útok proti Teheránu.

Irán v utorok večer vypálil smerom na Izrael takmer 200 rakiet v dvoch vlnách. Izraelská armáda tvrdí, že protivzdušná obrana bola „účinná“ a zneškodnila „veľa“ z vypustených balistických rakiet. Na obrane Izraela sa podieľali aj USA, a to tak, že údajne odhalili hrozbu z Iránu a podľa izraelskej armády zachytili aj niektoré z vypálených iránskych rakiet.

Izraelská armáda dodala, že eviduje „izolované“ prípady, keď iránske rakety neboli zneškodnené protivzdušnou obranou. Došlo k tomu v niekoľkých lokalitách v strednom a južnom Izraeli.

(tasr)