Izrael po úderoch Iránu sľubuje odvetu, pokračuje v útokoch v Libanone

Pokyn na utorňajší raketový útok na Izrael údajne vydal samotný iránsky najvyšší duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí, ktorý zostáva na bezpečnom mieste.

profimedia-0914789193 Z Hebronu je nad Jeruzalemom vidieť množstvo rakiet vystrelených z Iránu. Foto: Wisam Hashlamoun / ANADOLU / Anadolu via AFP / Profimedia

Agentúre Reuters to povedal nemenovaný vysokopostavený iránsky predstaviteľ.

Zdroj tiež tvrdil, že Teherán o svojom útoku vopred upovedomil Rusko a „krátko pred ním“ aj Spojené štáty, ktoré však túto informáciu vzápätí dementovali, rovnako ako aj Teherán. „Pred našou reakciou sme Spojeným štátom neposkytli žiadne oznámenie, následne však bolo vydané vážne varovanie,“ uviedla iránska misia pri OSN.

Spojené štáty v reakcii na útok vyzvali všetky krajiny sveta, aby odsúdili iránsky útok, ktorý americké ministerstvo zahraničných vecí nazvalo hanebným a neprijateľným. Dodali, že momentálne nie sú hlásené nijaké škody na amerických objektoch v tejto oblasti.

Izraelská armáda tvrdí, že zachytila veľký počet z dovedna 180 balistických rakiet, ktoré v utorok odpálil Irán na Izrael. Svoju protivzdušnú obranu označila za „účinnú“ a dodala, že na obrane Izraela sa podieľali aj Spojené štáty. Izraelu pomohli ako s detegovaním hrozby zo strany Iránu, tak aj so zneškodnením niekoľkých rakiet.

Izraelská armáda ďalej spresnila, že došlo k „izolovaným“ zásahom v strednej a južnej časti Izraela.

Iránske Revolučné gardy medzičasom uviedli, že ich raketový útok cielil na tri vojenské letecké základne v okolí Tel Avivu, pričom vôbec prvýkrát použili hypersonické rakety Fattáh. Okrem toho bolo cieľom útoku aj veliteľstvo vojenskej rozviedky izraelskej armády severne od hlavného mesta, ktoré údajne v utorok popoludní evakuovali.

Netanjahu: Irán za svoju chybu zaplatí

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu reagoval na útok ostro. „Irán urobil veľkú chybu, keď v utorok uskutočnil raketový útok na Izrael, a za to zaplatí,“ povedal na úvod zasadnutia bezpečnostného kabinetu.

Zároveň vyjadril vďaku Spojeným štátom za podporu a konštatoval, že iránsky útok zlyhal vďaka izraelskému systému protivzdušnej obrany, ktorý označil za „najpokročilejší na svete“.

Netanjahu zároveň vyzval svojich spojencov, aby sa zjednotili proti Teheránu. „Musia stáť pri Izraeli. Voľba medzi tyraniou a slobodou, medzi požehnaním a kliatbou nikdy nebola jasnejšia,“ zdôraznil. „Ktokoľvek na nás zaútočí, my zaútočíme na neho,“ dodal.

Náčelník generálneho štábu izraelskej armády Herci Halevi oznámil, že Izrael na útok Iránu na pokyn vlády odpovie, podrobnosti však neuviedol. Podľa Haleviho Izrael ukázal svoju schopnosť zabrániť svojmu nepriateľovi, aby uspel, a to vďaka vzornému správaniu civilného obyvateľstva a účinnej protivzdušnej obrane.

Hovorca izraelských ozbrojených síl Daniel Hagari avizoval, že Izrael si vyberie, ako a kedy zareaguje na utorňajší iránsky útok. Tiež potvrdil, že niekoľko zo 180 iránskych balistických rakiet dopadlo do stredného a južného Izraela, no väčšinu sa podarilo zachytiť a zlikvidovať.

Irán: Ak nás Izrael vyzve k odvete, bude ešte silnejšia

Irán konal proti Izraelu v sebaobrane a neplánuje podniknúť ďalší útok, pokiaľ ho izraelský režim nevyzve k ďalšej odvete. Vyhlásil to v stredu iránsky minister zahraničných vecí Abbás Arákčí.

Arákčí uviedol, že Teherán po útoku na Izrael varoval Spojené štáty, aby do situácie nezasahovali. „Výmena správ neznamená koordináciu. Pred našou reakciou sme nijakú správu neposlali. Po nej bola tlmočená cez Švajčiarsko správa, ktorá hovorila Američanom, že to bolo naše právo na sebaobranu a že neplánujeme (v útokoch) pokračovať,“ uviedol Arákčí podľa iránskej agentúry Tasnim.

Irán podľa šéfa diplomacie podnikol kroky proti Izraelu po tom, čo prejavil obrovskú zdržanlivosť, aby vytvoril priestor pre uzavretie prímeria v Pásme Gazy. „Naše konanie sa týmto končí, ak nás Izrael nevyzve k ďalšej odvete. V tom prípade bude naša reakcia ešte silnejšia,“ dodal iránsky minister zahraničných vecí.

Arákčí už skôr vyzval Bezpečnostnú radu OSN, aby prijala zmysluplné kroky a zabránila vzniku hrozieb voči regionálnemu mieru a stabilite na Blízkom východe. „Som optimistický ohľadom ďalších dní. Existuje možnosť konfliktu, no naše sily sú plne pripravené. Očakávame, že v nasledujúcich dňoch budeme postupne svedkami stability v našom regióne,“ uviedol.

Macron útok odsúdil

Iránsky útok na Izrael dôrazne odsúdil francúzsky prezident Emmanuel Macron. Militantov z Iránom podporovaného hnutia Hizballáh vyzval, aby „zastavili svoje teroristické akcie proti Izraelu a jeho obyvateľstvu“ a zároveň požiadal Izrael, aby „čo najskôr ukončil svoje vojenské operácie“.

O eskalácii konfliktu na Blízkom východe bude v stredu na mimoriadnom zasadnutí rokovať Bezpečnostná rada OSN, oznámilo jej švajčiarske predsedníctvo.

Izraelská odveta v Libanone

Izrael po utorňajšom iránskom raketovom útoku v noci na stredu opäť zaútočil na ciele Hizballáhu v libanonskej metropole Bejrút. Útoky potvrdili aj ozbrojené sily židovského štátu, neposkytli však žiadne podrobnosti.

Libanonské bezpečnostné zdroje uviedli, že izraelská armáda podnikla najmenej päť útokov na juhu hlavného mesta. V oblasti bolo počuť výbuchy a stúpal odtiaľ dym. Južné predmestia Bejrútu sú baštou proiránskeho hnutia Hizballáh.

Izraelské útoky na ciele Hizballáhu si v Libanone v utorok vyžiadali 55 mŕtvych a 156 zranených, informovalo večer tamojšie ministerstvo zdravotníctva. 

(tasr, afp, toi, reuters)