Rusko a Čína vyzývajú na deeskaláciu na Blízkom východe

Moskva je znepokojená z aktuálnej „alarmujúcej“ situácie v Libanone, vyhlásil hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Dodal, že Rusko preto volá po zdržanlivosti všetkých strán zapojených do konfliktu.

Russia_Eastern_Economic_Forum652057 Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Foto: TASR/AP

Peskov ďalej novinárom oznámil, že Moskva je v spojení so všetkými aktérmi konfliktu na Blízkom východe, a zároveň odsudzuje všetky útoky vedúce k úmrtiam civilistov, citovala agentúra Reuters.

Po utorkovom raketovom útoku Iránu na Izrael sa očakáva reakcia židovského štátu. Izraelská armáda zároveň v stredu avizovala, že jej pechota a jednotky s obrnenými vozidlami sa zapojili do pozemných operácií na juhu Libanonu s cieľom vystupňovať tlak na Iránom podporované šíitské militantné hnutie Hizballáh.

Na zhoršujúcu sa situáciu na Blízkom východe upozornilo podľa agentúry AFP vo svojom vyhlásení aj čínske ministerstvo zahraničných vecí. Čína apeluje predovšetkým na svetové veľmoci, aby pomohli zabrániť ďalšej eskalácii konfliktu na Blízkom východe.

(tasr)


Takmer 6,4 milióna voličov sa zúčastní volieb v Rakúsku, kde FPÖ dominuje prieskumom s 27 % a migrácia je hlavnou témou.
Prejsť na článok
Podpredseda Demokratov vyhlásil, že petícia je jedinou demokratickou cestou na skrátenie volebného obdobia vlády Roberta Fica.
Prejsť na článok
Izraelské útoky na Hizballáh v Libanone pokračujú, pričom zahynuli kľúčoví lídri vrátane Nabíla Kaúka a Alího Karakího, pričom počet obetí presahuje 700.
Prejsť na článok
Sýrčan v Essene zapálil obytné domy a napadol ľudí s mačetou, pričom 31 osôb bolo zranených, vrátane dvoch vážne zranených detí.
Prejsť na článok
Rekonštrukcia starého mosta v Trenčíne je naplánovaná, no nový Orechovský most sa začne stavať až po schválení potrebných dokumentov.
Prejsť na článok
Klimatická politika EÚ čelí kritike, keď sa zvyšuje povedomie o nákladoch a nepresnostiach predpovedí, čo vyvoláva otázky o jej efektívnosti.
Prejsť na článok
Huliak ospravedlnil svoje kontroverzné vyjadrenia, pričom zdôraznil, že bude naďalej obhajovať svoje názory na ochranu života.
Prejsť na článok
Bayern ukázal silný výkon proti Leverkusenu, no nedokázal získať víťazstvo, čo svedčí o ich zlepšení a ambíciách v aktuálnej sezóne.
Prejsť na článok