Irán bude tvrdo reagovať, ak Izrael neprestane páchať zločiny, vyhlásil Pezeškiján

Iránsky prezident varoval pred potenciálnou reakciou Izraela na utorkové ostreľovanie zo strany Teheránu, informovali agentúry AFP a Reuters.

Snímka obrazovky 2024-09-24 o 11.54.23 Masúd Pezeškiján. Foto: TASR/AP

„Ak sionistický režim neprestane páchať zločiny, bude čeliť tvrdej reakcii,“ uviedol Massúd Pezeškiján pred odchodom na plánovanú návštevu do Kataru.

Pre štátne médiá prezident uviedol, že v Katare bude rokovať o bilaterálnych záležitostiach a podpíše dohody s katarskou vládou. Zúčastní sa tam aj na samite Ázijského dialógu pre spoluprácu.

„Druhým cieľom je diskutovať o tom, ako môžu ázijské krajiny zabrániť izraelským zločinom v regióne a zabrániť našim nepriateľom vo vyvolávaní nepokojov na Blízkom východe,“ povedal Pezeškiján.

Izraelské sily v noci na utorok podnikli pozemnú ofenzívu do Libanonu. Predchádzalo jej niekoľko dní leteckých útokov na ciele proiránskeho hnutia Hizballáh v metropole Bejrút a ďalších častiach krajiny. Pri piatkovom útoku Izraela zahynuli aj dlhoročný vodca hnutia Hasan Nasralláh a viacero vysokopostavených veliteľov.

Irán na ofenzívu reagoval v utorok večer, keď na Izrael vypálil približne 180 balistických rakiet. Pezeškiján vyhlásil, že využil svoje „legitímne právo brániť sa“ a „rozhodne odpovedal na agresiu sionistického režimu“. Deklaroval tiež, že utorkový útok bol ukážkou iba časti iránskych schopností a vyzval Izrael, aby sa vyhol ďalšej konfrontácii s Iránom.

(tasr)


Takmer 6,4 milióna voličov sa zúčastní volieb v Rakúsku, kde FPÖ dominuje prieskumom s 27 % a migrácia je hlavnou témou.
Prejsť na článok
Podpredseda Demokratov vyhlásil, že petícia je jedinou demokratickou cestou na skrátenie volebného obdobia vlády Roberta Fica.
Prejsť na článok
Izraelské útoky na Hizballáh v Libanone pokračujú, pričom zahynuli kľúčoví lídri vrátane Nabíla Kaúka a Alího Karakího, pričom počet obetí presahuje 700.
Prejsť na článok
Sýrčan v Essene zapálil obytné domy a napadol ľudí s mačetou, pričom 31 osôb bolo zranených, vrátane dvoch vážne zranených detí.
Prejsť na článok
Rekonštrukcia starého mosta v Trenčíne je naplánovaná, no nový Orechovský most sa začne stavať až po schválení potrebných dokumentov.
Prejsť na článok
Klimatická politika EÚ čelí kritike, keď sa zvyšuje povedomie o nákladoch a nepresnostiach predpovedí, čo vyvoláva otázky o jej efektívnosti.
Prejsť na článok
Huliak ospravedlnil svoje kontroverzné vyjadrenia, pričom zdôraznil, že bude naďalej obhajovať svoje názory na ochranu života.
Prejsť na článok
Bayern ukázal silný výkon proti Leverkusenu, no nedokázal získať víťazstvo, čo svedčí o ich zlepšení a ambíciách v aktuálnej sezóne.
Prejsť na článok