Izraelská armáda má prvú obeť v boji proti Hizballáhu

Prvým padlým z radov Obranných síl Izraela (IDF), ktoré zasahujú v južnom Libanone, je 22-ročný veliteľ komanda, kapitán Eitan Jicchak Oster. O úmrtí informovali agentúra Reuters a portál Times of Israel (TOI).

Ľudia sa zhromažďujú na mieste atentátu na vodcu Hizballáhu Hasana Nasralláha na južnom predmestí Bejrútu v nedeľu 29. septembra 2024. Izraelská armáda v sobotu oznámila, že pri piatkovom útoku na južné predmestie Bejrútu zabila vodcu hnutia Hizballáh Hasana Nasralláha. FOTO TASR/AP Miesto atentátu na vodcu Hizballáhu Hasana Nasralláha. Foto: TASR/AP

„Oster padol v boji s operatívcami Hizballáhu v dedine na juhu Libanonu,“ citoval TOI vyhlásenie IDF.

Libanonské médiá zasa informovali, že pri dronovom útoku IDF na hliadku libanonskej armády utrpel zranenie jeden z libanonských vojakov. Incident sa odohral na ceste spájajúcej lokality Mardžajún a Hásibajjá.

V pondelok libanonská armáda hlásila smrť svojho vojaka, ktorý tiež prišiel o život pri izraelskom dronovom útoku.

Išlo o štvrtého libanonského vojaka zabitého pri izraelských útokoch od 8. októbra 2023, keď Hizballáh pozdĺž hranice Libanonu s Izraelom otvoril „front na podporu Pásma Gazy“. Libanonská armáda sa do týchto ozbrojených potýčok v pohraničí priamo nezapája.

Izraelské letectvo aj v stredu pokračuje v náletoch na ciele južne od libanonskej metropoly Bejrút, uviedla v stredu libanonská štátna tlačová agentúra NNA. Izrael útočil aj na niekoľkých miestach na juhu, v strede a na severovýchode Libanonu vrátane okolia pobrežného mesta Súr a mesta Nabatíja.

(tasr, sab)


Takmer 6,4 milióna voličov sa zúčastní volieb v Rakúsku, kde FPÖ dominuje prieskumom s 27 % a migrácia je hlavnou témou.
Prejsť na článok
Podpredseda Demokratov vyhlásil, že petícia je jedinou demokratickou cestou na skrátenie volebného obdobia vlády Roberta Fica.
Prejsť na článok
Izraelské útoky na Hizballáh v Libanone pokračujú, pričom zahynuli kľúčoví lídri vrátane Nabíla Kaúka a Alího Karakího, pričom počet obetí presahuje 700.
Prejsť na článok
Sýrčan v Essene zapálil obytné domy a napadol ľudí s mačetou, pričom 31 osôb bolo zranených, vrátane dvoch vážne zranených detí.
Prejsť na článok
Rekonštrukcia starého mosta v Trenčíne je naplánovaná, no nový Orechovský most sa začne stavať až po schválení potrebných dokumentov.
Prejsť na článok
Klimatická politika EÚ čelí kritike, keď sa zvyšuje povedomie o nákladoch a nepresnostiach predpovedí, čo vyvoláva otázky o jej efektívnosti.
Prejsť na článok
Huliak ospravedlnil svoje kontroverzné vyjadrenia, pričom zdôraznil, že bude naďalej obhajovať svoje názory na ochranu života.
Prejsť na článok
Bayern ukázal silný výkon proti Leverkusenu, no nedokázal získať víťazstvo, čo svedčí o ich zlepšení a ambíciách v aktuálnej sezóne.
Prejsť na článok