Telegraph: Moderna ponúkala deťom peniaze za testovanie covidových vakcín

Farmaceutická spoločnosť musí zaplatiť britskému Úradu na kontrolu nariadení o liekoch na predpis (PMCPA) pokutu 14-tisíc libier (asi 16 800 eur) za to, že protiprávne ponúkala mladistvým úplatky za testovanie tzv. boosterov.

Ilustračný obrázok. Foto: TASR/AP Ilustračný obrázok. Foto: TASR/AP

Spoločnosť Moderna sa zacielila na vekovú skupinu 12 až 18 rokov, cez aplikáciu WhatsApp im ponúkala 1 500 libier (približne 1 800 eur) za povolenie testovať na nich posilňovacie vakcíny proti ochoreniu COVID-19.

Ponuku navrhol pediater s bližšie nemenovaného odboru Národnej zdravotnej služby (NHS), vyzval tiež mladisýtvch, aby sa zapojili do klinickej štúdie spoločnosti NextCove, ktorá práve testovala očkovaciu látku od Moderny.

Regulačný úrad rozhodol, že ponuka peňazí mladistvým predstavuje „neprimeranú finančnú motiváciu“ a konštatoval, že Moderna „zdiskreditovala farmaceutický priemysel“. Podľa Nariadenia o liečivách na ľudské použitie je tiež zakázané ponúkať finančné odmeny mladistvým či ich rodičom výmenou za povolenie testovania liečiv.

PMCPA podnet prijala napriek tomu, že samotná etická komisia NextCove upozornila Modernu na „veľkú sumu peňazí“, ktorá by mohla pôsobiť ako úplatok, keďže je „oveľa vyššia, než by sa považovalo za primeranú náhradu“.

Moderna neskôr ponuku zmenila na 185 libier (asi 222 eur), ale napriek tejto zmene prinajmenšom jedno skúšobné centrum naďalej ponúkalo pôvodnú sumu.

(sab)


Takmer 6,4 milióna voličov sa zúčastní volieb v Rakúsku, kde FPÖ dominuje prieskumom s 27 % a migrácia je hlavnou témou.
Prejsť na článok
Podpredseda Demokratov vyhlásil, že petícia je jedinou demokratickou cestou na skrátenie volebného obdobia vlády Roberta Fica.
Prejsť na článok
Izraelské útoky na Hizballáh v Libanone pokračujú, pričom zahynuli kľúčoví lídri vrátane Nabíla Kaúka a Alího Karakího, pričom počet obetí presahuje 700.
Prejsť na článok
Sýrčan v Essene zapálil obytné domy a napadol ľudí s mačetou, pričom 31 osôb bolo zranených, vrátane dvoch vážne zranených detí.
Prejsť na článok
Rekonštrukcia starého mosta v Trenčíne je naplánovaná, no nový Orechovský most sa začne stavať až po schválení potrebných dokumentov.
Prejsť na článok
Klimatická politika EÚ čelí kritike, keď sa zvyšuje povedomie o nákladoch a nepresnostiach predpovedí, čo vyvoláva otázky o jej efektívnosti.
Prejsť na článok
Huliak ospravedlnil svoje kontroverzné vyjadrenia, pričom zdôraznil, že bude naďalej obhajovať svoje názory na ochranu života.
Prejsť na článok
Bayern ukázal silný výkon proti Leverkusenu, no nedokázal získať víťazstvo, čo svedčí o ich zlepšení a ambíciách v aktuálnej sezóne.
Prejsť na článok