Generálny tajomník OSN po zákaze vstupu do Izraela odsúdil raketový útok Iránu

Irán v utorok vypálil na Izrael vyše 180 rakiet po eskalácii bojov medzi Izraelom a proiránskym militantným hnutím Hizballáh v Libanone. Izraelskej protivzdušnej obrane sa podarilo veľkú časť útoku odraziť a neboli po ňom hlásené nijaké obete.

Konflikt v Sudáne by sa mohol zmeni na totálnu obèiansku vojnu Generálny tajomník OSN Antonio Guterres. Foto: TASR/AP

Generálny tajomník OSN António Guterres v stredu odsúdil iránsky raketový útok na Izrael. Reagoval tak na ostrú kritiku Izraela, že Guterres v pôvodnom vyhlásení k situácii na Blízkom východe priamo nespomenul Teherán.

Izrael v stredu označil Guterresa za nežiaducu osobu (persona non grata) a zakázal mu vstup na svoje územie, pretože šéf OSN „jednoznačne“ neodsúdil rozsiahly útok Iránu z predošlého dňa.

Guterres pôvodne vydal len krátke vyhlásenie, v ktorom odkazoval na „najnovšie útoky na Blízkom východe“ a odsúdil „rozširovanie konfliktu“ v regióne. Podľa neho v ňom prichádza len k ďalšej eskalácii. Vyzval tiež na prímerie.

V stredajšom vyhlásení na pôde Bezpečnostnej rady OSN však už pritvrdil. „Ako malo byť zrejmé z kontextu odsúdenia, ktoré som vyjadril včera, opäť dôrazne odsudzujem masívne raketové útoky Iránu na Izrael,“ vyhlásil Guterres.

Izraelské pokračujúce nálety v Libanone zároveň označil za „neúprosné“. Pred BR OSN tiež hovoril o navrhovanom dočasnom prímerí na izraelsko-libanonskej hranici, ktoré Izrael odmietol a svoje útoky „zintenzívnil“.

Izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac označil Guterresa za „protiizraelského generálneho tajomníka OSN, ktorý poskytuje podporu teroristom, sexuálnym násilníkom a vrahom“.

(tasr)


Takmer 6,4 milióna voličov sa zúčastní volieb v Rakúsku, kde FPÖ dominuje prieskumom s 27 % a migrácia je hlavnou témou.
Prejsť na článok
Podpredseda Demokratov vyhlásil, že petícia je jedinou demokratickou cestou na skrátenie volebného obdobia vlády Roberta Fica.
Prejsť na článok
Izraelské útoky na Hizballáh v Libanone pokračujú, pričom zahynuli kľúčoví lídri vrátane Nabíla Kaúka a Alího Karakího, pričom počet obetí presahuje 700.
Prejsť na článok
Sýrčan v Essene zapálil obytné domy a napadol ľudí s mačetou, pričom 31 osôb bolo zranených, vrátane dvoch vážne zranených detí.
Prejsť na článok
Rekonštrukcia starého mosta v Trenčíne je naplánovaná, no nový Orechovský most sa začne stavať až po schválení potrebných dokumentov.
Prejsť na článok
Klimatická politika EÚ čelí kritike, keď sa zvyšuje povedomie o nákladoch a nepresnostiach predpovedí, čo vyvoláva otázky o jej efektívnosti.
Prejsť na článok
Huliak ospravedlnil svoje kontroverzné vyjadrenia, pričom zdôraznil, že bude naďalej obhajovať svoje názory na ochranu života.
Prejsť na článok
Bayern ukázal silný výkon proti Leverkusenu, no nedokázal získať víťazstvo, čo svedčí o ich zlepšení a ambíciách v aktuálnej sezóne.
Prejsť na článok