Francúzsky premiér Barnier sa zaviazal pokryť náklady súvisiace so zimnými olympijskými hrami

Francúzsko môže zimné olympijské hry hostiť po štvrtýkrát. V roku 1924 sa športovci pod piatimi kruhmi stretli v Chamonix, v roku 1968 v Grenoble a v roku 1992 v Albertville.

Handover of power at the Hotel de Matignon, September 05, 2024. Michel Barnier, Paríž 5. septembra 2024. Zdroj: Profimedia

Francúzska vláda v stredu poskytla finančné záruky Medzinárodnému olympijskému výboru (MOV). Splnila tak jednu z nevyhnutných podmienok, aby Francúzsko mohlo v roku 2030 zorganizovať zimné olympijské hry v Nice a neďalekých Alpách.

MOV mal vybrať hostiteľa zimnej olympiády pôvodne v roku 2023, no do uzávierky sa nikto neprihlásil. Tento rok v júli napokon pridelil právo organizácie Francúzsku, no iba podmienečne, keďže pre politickú nestabilitu krajina nedokázala pred voľbami poskytnúť garancie.

„Ako predseda vlády sa zaväzujem pokryť všetky finančné náklady súvisiace s prácou organizačného výboru,“ vyhlásil v stredu v otvorenom liste pre MOV Michel Barnier, ktorý nastúpil do úradu minulý mesiac. Jeho návrh však musí ešte schváliť francúzsky parlament a to podľa dohody s MOV najneskôr do 1. marca 2025.

(tasr)


Takmer 6,4 milióna voličov sa zúčastní volieb v Rakúsku, kde FPÖ dominuje prieskumom s 27 % a migrácia je hlavnou témou.
Prejsť na článok
Podpredseda Demokratov vyhlásil, že petícia je jedinou demokratickou cestou na skrátenie volebného obdobia vlády Roberta Fica.
Prejsť na článok
Izraelské útoky na Hizballáh v Libanone pokračujú, pričom zahynuli kľúčoví lídri vrátane Nabíla Kaúka a Alího Karakího, pričom počet obetí presahuje 700.
Prejsť na článok
Sýrčan v Essene zapálil obytné domy a napadol ľudí s mačetou, pričom 31 osôb bolo zranených, vrátane dvoch vážne zranených detí.
Prejsť na článok
Rekonštrukcia starého mosta v Trenčíne je naplánovaná, no nový Orechovský most sa začne stavať až po schválení potrebných dokumentov.
Prejsť na článok
Klimatická politika EÚ čelí kritike, keď sa zvyšuje povedomie o nákladoch a nepresnostiach predpovedí, čo vyvoláva otázky o jej efektívnosti.
Prejsť na článok
Huliak ospravedlnil svoje kontroverzné vyjadrenia, pričom zdôraznil, že bude naďalej obhajovať svoje názory na ochranu života.
Prejsť na článok
Bayern ukázal silný výkon proti Leverkusenu, no nedokázal získať víťazstvo, čo svedčí o ich zlepšení a ambíciách v aktuálnej sezóne.
Prejsť na článok