Každý päťdesiaty Albánec v Spojenom kráľovstve je vo väzení

Albánci sú na čele tabuľky viac ako 130 národností zoradených podľa počtu väzňov v prepočte na 10-tisíc obyvateľov Spojeného kráľovstva.

vazenie-676x451 Ilustračný záber. Foto. Getty images

Podľa analýzy, ktorá zverejnila prvý rebríček kriminality podľa národnosti, je každý 50. Albánec v Spojenom kráľovstve vo väzení.

Podľa analýzy oficiálnych údajov denníka Telegraph sa do väzenia dostalo viac ako 1,2-tisíc Albáncov z celkového počtu takmer 53-tisíc Albáncov žijúcich v Spojenom kráľovstve, ktorí nemajú britské občianstvo. Za Albáncami z Albánska nasledujú Albánci z Kosova (Kosovčania), Vietnamci, Alžírčania, Jamajčania, Eritrejčania, Iračania a Somálčania.

Z analýzy vyplýva, že celková miera uväznenia cudzincov je o 27 percent vyššia ako u britských občanov. Na 10-tisíc migrantov pripadá 18,2 väzňov v porovnaní so 14 väzňami na 10-tisíc občanov v Spojenom kráľovstve. Najmenšiu pravdepodobnosť uväznenia majú štátni príslušníci Nemecka, Talianska, Indie, Grécka, USA, Srí Lanky, Francúzska a Číny.

Zatiaľ čo údaje o národnostiach vo väzenskej populácii odhaľujú rozsah závažných trestných činov spáchaných osobami, ktoré nie sú štátnymi príslušníkmi Spojeného kráľovstva, informácie o trestných činoch spáchaných migrantmi, za ktoré neboli uväznení, sa nezverejňujú.

(mja)